Asigurarea respectării standardelor europene în procesul de aplicare a arestului

13. 09. 2013
În cadrul Proiectului operaţional „Îmbunătățirea respectării dreptului la libertatea și siguranța persoanei în Moldova”, implementat de Programul de Drept al Fundaţiei Soros-Moldova (FSM), a fost organizat, în parteneriat cu Institutul Naţional al Justiţiei, seminarul-pilot la tema aplicării arestului la etapa prejudiciară a procesului penal. Proiectul urmăreşte crearea mecanismelor coerente şi durabile de monitorizare a puterii judecătoreşti de către societatea civilă prin implicarea activă a ONG-urilor şi reprezentanţilor mass-media.

<--break->

În cadrul componentei de consolidare a capacităților profesionale ale judecătorilor și ale altor actori ai justiției penale, precum și de promovare a dezvoltării mecanismelor interne de control și responsabilizare judecătorească, proiectul prevede organizarea şi monitorizarea instruirilor interactive în domeniul justiției penale pentru grupuri mixte a câte 5 judecători, 5 procurori și 5 avocați. Aceste instruiri vizează cazurile şi temeiurile de aplicare a arestării preventive, precum și motivarea deciziilor pe care le pronunţă judecătorii de instrucție.

În acest context, pe 11 şi 12 septembrie curent, primul grup de participanţi a fost iniţiat la tema dată, după o nouă metodologie, care se bazează pe metode de instruire interactivă pentru adulţi. „Această metodologie a fost elaborată în urma experienței acumulate de Programul de Drept în cadrul instruirilor clasice desfășurate în parteneriat cu Institutul Național al Justiției, precum și în baza concluziilor experților proiectului, care au analizat încheierile judecătorilor de instrucție din aproape 500 de dosare penale în baza a 52 de criterii pertinente și care scot în evidență problemele sistemice legate de motivarea slabă a mandatelor de arestare, costurile pe care le implică acestea, făcând recomandări pentru redresarea situației”, a declarat în mesajul său de salut Victor Munteanu, directorul Programului de Drept al FSM.
 
Metodologia respectivă a fost alcătuită de către doi experţi jurişti practicieni cu experiență în domeniul procesual-penal – Igor Dolea, judecător la Curtea Constituţională a R. Moldova, conferenţiar la Universitatea de Stat din Moldova, şi Vasile Rotaru, conferenţiar la Universitatea de Stat din Moldova, avocat. Dumnealor au fost asistați de un formator specializat în metodologia instruirii informale a adulților și în instruirea formatorilor – Peter-Vlad Ianusevici, director executiv al Academiei „Nae Dumitrescu”.
 
„Viziuni asupra sistemului justiţiei penale şi asupra respectării dreptului la liberate şi siguranţă în Moldova”, „Valori relevante procesului de examinare a demersurilor privind aplicarea arestării”, „Construcţia logică a argumentării pentru motivarea aplicării/neaplicării arestului” – sunt câteva subiecte abordate la seminar de către experţi. Participanţii la training au luat parte la activităţi şi exerciţii practice, precum studii de caz, cu schimb de roluri, în situaţii simulate.
 
Menţionăm că pe parcursul anului următor vor fi instruite circa 150-200 de persoane în domeniul dat.