Seminar privind jurisprudenţa CtEDO

24. 09. 2013
Institutul Naţional al Justiţiei continuă instruirea judecătorilor şi procurorilor în domeniul jurisprudenţei CtEDO.
 
Experţii seminarului de astăzi, 24 septembrie, cu genericul „Jurisprudenţa CtEDO. Aspecte civile şi penale. Cazurile contra Moldovei”, au fost Diana Sârcu, doctor în drept, conferenţiar la Universitatea de Stat din Moldova, şi Lilian Apostol, agent guvernamental al R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Dumnealor au relatat despre aplicarea jurisprudenţei CtEDO la examinarea cauzelor concrete (noţiuni generale; ce reprezintă o jurisprudenţă relevantă; cum se citeşte o hotărâre a CtEDO; excepţia de neconstituţionalitate sau aplicarea directă a jurisprudenţei CtEDO etc.), au vorbit despre pagina web a CtEDO şi sistemul HUDOC (baza de date care oferă posibilitatea găsirii jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului în limbile franceză şi engleză).
 
În cadrul cursului au fost abordate teme ce vizează cazuri contra R. Moldova. Astfel, formatorii s-au referit la jurisprudenţa Curţii de la Strasbourg în cauzele moldoveneşti cu privire la art. 2 (dreptul la viaţă), art. 3 (interzicerea torturii), art. 5 (dreptul la libertate şi siguranţă), art. 6 (dreptul la un proces echitabil), art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) şi art. 10 (libertatea de exprimare) din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului.
 
Un subiect aparte la seminar l-a constituit acordarea compensaţiilor pentru violarea prevederilor Convenţiei, făcându-se trimitere la prejudiciul moral şi cel material, costuri şi cheltuieli, precum şi la aplicarea legilor nr. 87 din 21 aprilie 2011 şi nr. 1545 din 25 februarie 1998.