Gestionarea paginilor web în instanţele judecătoreşti

27. 09. 2013

Timp de două zile, la Institutul Național al Justiției, cu suportul USAID (ROLISP), are loc insturirea reprezentaților instnațelor judecătorești în sfera utilizării tehnologiilor informaționale și a administrării paginilor web.

La trainingul „Utilizarea tehnologiilor informaţionale. Sistemul de administrare a paginii web AdmSidebar” sunt pregătiţi specialişti în domeniul relaţiilor cu publicul din toate instanţele judecătoreşti.

În prima zi de desfăşurare a acestuia, Mihai Grosu, formator INJ, specialist TI în cadrul Programului de consolidare a instituţiilor de drept ale statului (ROLISP), a explicat audienţilor necesitatea perfecţionării în domeniul utilizării tehnologiilor informaţionale, detaliind aspecte tehnice de operare în meniul de administrare a paginilor web.

Este de menţionat că paginile web ale instanţelor de judecată, create cu susţinerea Programului de asistenţă pentru buna guvernare (USAID), au fost concepute pentru a facilita activitatea utilizatorilor, inclusiv a administratorilor, pe când aceştia nu aveau cunoştinţe speciale în domeniul tehnologiilor informaţionale.

Agenda a cuprins o sesiune de introducere, cu descrierea generală a sistemului de administrare AdmSidebar, structura acestuia şi funcţionalitatea lui. Partea despre navigare cuprinde obiectele Menu, News, Banners, Additional, Services şi Languages, iar cea de coordonare şi editare – formatarea textului, utilizarea şabloanelor de pagină, crearea listelor cu cifre / litere, link-uri şi e-mail-uri, introducerea imaginii, tăiere, copiere, lipire. Ultimul subiect abordat de către participanţi a vizat sistemul de căutare, categoriile de meniu, designul paginii web ş.a.

Astăzi, 27.09.2013, un alt grup de specialişti în domeniul relaţiilor cu publicul este instruit în materia gestionării paginilor web ale instanţelor de judecată de către acelaşi formator.

Tatiana Ciaglic, şefa Secţiei e-transformare şi formator INJ, susţine că paginile web sunt mijloace eficiente de transparentizare a activităţii instanţelor judecătoreşti şi de comunicare cu publicul, surse de informaţii pentru justiţiabili şi toţi cei interesaţi de activitatea instanţelor.

De la lansarea paginilor web (2009-2010) până în prezent, numărul accesărilor acestor resurse-internet creşte. Cei interesaţi, accesând paginile web, pot afla rapid informaţia despre dosar, despre şedinţele de judecată, pot vizualiza hotărârile judecătoreşti, cunoaşte programul de lucru, datele de contact ale instanţei etc. Astfel, prin oferirea accesului web la informaţie, instanţele reduc eforturile de interacţiune cu publicul, economisesc timpul şi resursele justiţiabililor.