Soluţionarea litigiilor comerciale şi a celor din domeniul protecţiei consumatorului

09. 10. 2013
Ţinând cont de frecventele litigii care apar în domeniul protecţiei consumatorului, a devenit mult mai actuală iniţierea la acest capitol a judecătorilor şi procurorilor. Anume „Particularităţile soluţionării litigiilor ce ţin de domeniul protecţiei consumatorilor” a fost genericul seminarului desfăşurat astăzi la Institutul Naţional al Justiţiei.
 
În prima parte a zilei, Olesea Plotnic, vicedirector al Agenţiei pentru protecţia consumatorilor, formator INJ, a vorbit despre domeniul aplicării legislaţiei consumeriste, procedura de soluţionare a litigiilor de consum, o atenţie sporită acordând procedurii prejudiciare.
 
Alte două subiecte abordate s-au referit la instituţiile speciale din domeniul protecţiei consumatorului, apărute în urma adoptării recente a modificărilor în Legea nr. 105 – clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii şi practicile comerciale incorecte.
 
În a doua jumătate a trainingului, Violeta Cojocaru, profesor la Universitatea de Stat din Moldova, formator INJ, a comunicat despre competenţa instanţelor de judecată ale R. Moldova în prezenţa elementului de extraneitate, precum şi despre soluţionarea cazurilor practice ce ţin de litigiile de consum.
 
Tot azi, un alt grup de judecători şi procurori au audiat seminarul „Particularităţile soluţionării litigiilor comerciale”.
 
Despre practica soluţionării unor litigii apărute între acţionar şi societatea pe acţiuni, între asociat şi societatea cu răspundere limitată – care până nu demult erau de competenţa instanţelor economice, iar în prezent sunt examinate de instanţele judecătoreşti de drept comun în ordine generală –, precum şi a unor litigii ce rezultă din neexecutarea obligaţiilor comerciale a relatat Svetlana Caitaz, judecător la Curtea Supremă de Justiţie.
 
Iuliana Oprea, judecător la Curtea de Apel Chişinău, a redat practica soluţionării de către instanţele judecătoreşti a cauzelor cu privire la sistarea temporară a valabilităţii şi retragerea licenţelor / autorizaţiilor ce vizează activitatea de întreprinzător. Dumneaei s-a referit şi la erorile admise de instanţele judecătoreşti la examinarea litigiilor comerciale.