La Chișinău, în perioada 5-6 noiembrie 2024, și-a desfășurat lucrările conferința internațională „Protejarea drepturilor omului ale persoanelor strămutate: Provocări actuale și pașii următori”. Evenimentul, organizat sub auspiciile Președinției lituaniene a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, a reunit reprezentanți ai autorităților din Republica Moldova și din alte state membre ale Consiliului Europei, ai misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale, activiști ai societății civile și profesioniști din domeniu, precum și experți ai CoE.
În cadrul panelului I: „Proiectul CoE privind „Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova”: realizări, lecții învățate și pașii următori”, șefa Direcției instruire și cercetare a Institutului Național al Justiției, Ecaterina Popa, a punctat acțiunile desfășurate în comun. Astfel, a fost adaptată la ordinea juridică internă și lansat cursul HELP „Azilul și drepturile omului”, au fost create două filmulețe grafice animate, ca instrumente didactice pentru sesiunile de formare destinate beneficiarilor INJ. Totodată, dumneaei a apreciat oportunitatea oferită delegației INJ de a efectua o vizită de studiu la instituțiile judiciare și europene de referință din Malta, inclusiv la Comitetul de Studii Judiciare și Agenția Uniunii Europene pentru Azil. Această experiență a facilitat observarea și asimilarea bunelor practici internaționale în domeniul formării judiciare. Prezentarea sa a cuprins și componenta de sensibilizare a acțiunilor realizate, în special pentru tânăra generație. Cu susținerea proiectului, au fost organizate mai multe activități, printre care concursul republican de arte plastice „Casa mea e și casa ta: împreună în siguranță”, lecții de informare, expoziții, un atelier de artă cu ocazia Zilei mondiale a refugiatului. De asemenea, în contextul campaniei mondiale de promovare a aniversarii a 75-a a Declarației Universale a Drepturilor Omului au fost emise timbre poștale ale căror prototipuri au fost desenele copiilor.
Agenda conferinței a inclus sesiuni de discuții despre protecția temporară pentru persoanele refugiate, importanța ajutorului psihologic în contextul strămutării, precum și combaterea dezinformării privind migrația în contextul crizei refugiaților.
În marja evenimentului au fost expuse lucrările participanților la concursul republican de arte plastice pentru copii „Casa mea e și casa ta: împreună în siguranță”.
Proiectul „Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova” este realizat în cadrul Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru perioada 2021-2024 și se desfășoară în perioada octombrie 2022 - decembrie 2024. Consiliul Europei va implementa faza a II a Proiectului, 2025-2028, care se va concentra pe sporirea protecției refugiaților, solicitanților de azil și migranților din Republica Moldova prin consolidarea capacităților autorităților statului.