Studenții și masteranzii facultăților de drept, în vizită la Institutul Național al Justiției

01. 11. 2024

Institutul Național al Justiției a organizat un eveniment public cu genericul „Accesul la cunoștințe juridice și perspectivele profesiei de judecător și procuror în contextul integrării europene”, pentru a marca Ziua Europeană a Justiției. La activitate au participat studenți și masteranzi ai facultăților de drept de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Liberă Internațională din Moldova și Universitatea de Studii Europene din Moldova, care sunt și membri ai Asociației Studenților la Drept din Europa (ELSA), precum și un grup de tineri de la Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne.

Directorul interimar al Institutului Național al Justiției, Adrian Cerbu, le-a vorbit studenților despre parcursul profesional și rolul instituției pe care o conduce în formarea judecătorilor și procurorilor. De asemenea, împreună cu Roman Porubin, procuror delegat în Procuratura Anticorupție, au împărtășit din experiențele lor inclusiv în calitate de audienți ai Institutului Național al Justiției, conturând astfel o imagine de ansamblu asupra carierei și a oportunităților de instruire.

Un accent special a fost pus pe dimensiunea europeană a pregătirii judiciare, prin prezentarea, de către șefa Direcției instruire și cercetare, Ecaterina Popa, șefa Centrului de Informații Juridice, Tatiana Ciaglic, și șefa Secției e-instruire, Tatiana Brumă, a programului HELP în Republica Moldova, precum și a resurselor educaționale ale Consiliului Europei și ale Institutului Național al Justiției.

Totodată, studenților le-a fost deschis accesul la trei cursuri electronice dezvoltate de Programul HELP și instituționalizate de INJ: „Introducere în sistemul Convenției Europene a Drepturilor Omului și al Curții Europene a Drepturilor Omului”, „Curs electronic în domeniul anti-discriminării” și „Discursul de ură”.

Evenimentul s-a încheiat cu un tur al Institutului Național al Justiției, prin cele mai reprezentative săli de studii, care le-a oferit participanților un tablou concret asupra mediului în care se desfășoară formarea viitorilor judecători și procurori.