Cursul de formare inițială a candidaților la funcțiile de judecător și de procuror, lansat la Institutul Național al Justiției

21. 10. 2024

Institutul Național al Justiției a marcat astăzi, 21 octombrie 2024, lansarea noului curs de formare a viitorilor judecători și procurori. Timp de 18 luni, 30 de audienți, dintre care 12 candidați la funcția de judecător și 18 candidați la funcția de procuror, își vor face studiile, după care vor avea dreptul să participe la concursurile de angajare anunțate de Consiliul Superior al Magistraturii și de Consiliul Superior al Procurorilor.

Intonarea imnului de stat la ceremonia de deschidere a accentuat caracterul oficial al evenimentului, care a reunit noul contingent de audienți și reprezentanți ai instituțiilor partenere din sectorul justiției: Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Curtea Supremă de Justiție, Procuratura Generală. Momentul solemn a fost urmat de discursurile invitaților.

Directorul interimar al Institutului Național al Justiției, Adrian Cerbu a reafirmat angajamentul Institutului de a forma noi generații de judecători și de procurori capabili să răspundă provocărilor actuale și să contribuie la consolidarea statului de drept. Un aspect important menționat a fost legat de rigorile examenului de admitere, fiind printre factorii care au dus, pentru prima dată, la necompletarea numărului total de locuri disponibile pentru audienți.

„Sunteți primii care ați trecut printr-un proces de admitere modificat conform noilor prevederi legislative în vederea asigurării selecției celor mai buni candidați pentru profesiile de judecător și de procuror. Ați fost evaluați de două comisii distincte (în drept civil și procedură civilă, respectiv, în drept penal și procedură penală) și ați trecut printr-o verificare suplimentară a integrității efectuată de instituțiile de resort. Acest exercițiu complex demonstrează înaltele standarde etice și de excelență impuse viitorilor judecători și procurori”, a subliniat Directorul interimar în adresarea sa către audienți.

Oficialitățile prezente la eveniment au transmis mesaje de felicitare și de îndrumare. Dumnealor au evidențiat importanța formării inițiale și a adaptării la noile realități juridice și sociale, precum și necesitatea menținerii unor exigențe morale și profesionale în sistemul judiciar în contextul parcursului european al țării noastre.

La sesiunea de admitere curentă s-au înscris 109 concurenți (73 de persoane pentru studii la funcția de judecător, iar 36 – pentru studii la funcția de procuror). Aceștia au susținut, în fața comisiilor de admitere, testul psihologic eliminatoriu, testul de specialitate (testul-grilă) și proba orală. Pentru prima dată, potrivit modificărilor Legii nr. 152 din 2006 cu privire la Institutul Național al Justiției, persoanelor care au promovat prima probă le-au fost verificate declarațiile de avere de către Autoritatea Națională de Integritate, iar Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate au furnizat informații privind integritatea lor.