Școală tematică „Prevenirea și combaterea exploatării și abuzului sexual online asupra copiilor”

11. 10. 2024

În perioada 10-11 octombrie 2024, la Institutul Național al Justiției s-a desfășurat școala tematică cu genericul „Prevenirea și combaterea exploatării și abuzului sexual online asupra copiilor”. La sesiunile de instruire au participat judecători, procurori, ofițeri de urmărire penală și reprezentanți ai Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului din municipiul Chișinău.

În mesajele lor de salut, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Falk Lange, șefa Direcției instruire și cercetare a Institutului Național al Justiției, Ecaterina Popa, și secretara de stat a Ministerului Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin, a fost accentuată responsabilitatea sistemului de drept în protejarea celor mai vulnerabili membri ai societății și necesitatea de a oferi profesioniștilor cunoștințe și instrumente pentru a combate eficient acest fenomen.

Programul de instruire, livrat de experții Victoria Baines și Arina Țurcan, a vizat o gamă largă de subiecte esențiale, incluzând aspecte de drept penal și procedural, investigarea și urmărirea penală, precum și protecția, în cadrul procedurilor penale, a copilului martor sau victimă a exploatării și a abuzului sexual online. O atenție deosebită a fost acordată cooperării interinstituționale și mecanismelor de referire pentru a asigura o abordare integrată și eficientă în gestionarea cazurilor, cu sprijin complet victimelor, inclusiv pentru evitarea revictimizării.

Școala de toamnă a fost organizată de Institutul Național al Justiției în parteneriat cu proiectul Consiliului Europei „Pune capăt exploatării și abuzului sexual online asupra copiilor @Europe Plus (EndOCSEA@Europe+)”.