Joi, 26 septembrie 2024, a avut loc întrevederea dintre Directorul interimar al Institutului Național al Justiției, Adrian Cerbu, și reprezentanții Proiectului de Reformă a Justiției și Combatere a Corupției finanțat de USAID (JARA): Anne Trice, Directoare, și Radu Foltea, Director adjunct.
Proiectul JARA are drept obiectiv de a susține efortul Guvernului Republicii Moldova în implementarea reformei justiției și promovarea angajamentelor în domeniul anti-corupției, Institutul Național al Justiției numărându-se printre partenerii strategici.
În cadrul întrevederii a fost semnată o declarație generală privind perspectivele colaborării în domeniile de interes comun.
„Acest moment reprezintă o oportunitate valoroasă de a explora, datorită Proiectului JARA, noi căi de dezvoltare instituțională, care ne pot ajuta la îmbunătățirea continuă a calității formării beneficiarilor Institutului Național al Justiției. Suntem în special interesați de posibilitatea de a beneficia de asistența tehnică și de expertiza internațională în optimizarea programelor noastre de instruire judiciară”, a menționat Directorul interimar INJ, Adrian Cerbu.
La rândul său, Directoarea Proiectului JARA, Anne Trice, a subliniat următoarele: „Credem cu tărie că un sistem judiciar puternic și independent este o piatră de temelie a justiției și a echității, iar rolul Institutului Național al Justiției în educarea următoarei generații de judecători și de procurori, precum și a celor deja în funcție, este primordial. Prin dotarea INJ cu instrumente avansate, cunoștințe și abilități necesare pentru a susține cele mai înalte standarde de integritate și corectitudine educațională, investim într-un viitor mai transparent, responsabil și echitabil”.
Declarația semnată stipulează acordarea asistenței Institutului Național al Justiției în elaborarea și planificarea acțiunilor aferente ale viitorului Plan strategic al INJ, în actualizarea curriculumului atât pentru formarea inițială a viitorilor judecători și procurori, cât și pentru instruirea continuă a profesioniștilor din sistemul de drept, precum și în elaborarea unui brandbook oficial al INJ. De asemenea, va fi oferit sprijin la organizarea activităților de formare continuă și la asigurarea unor săli adecvate de studiu în afara sediului Institutului. La rândul său, INJ va contribui la desfășurarea proceselor de evaluare extraordinară, prin punerea la dispoziție a unor spații corespunzătoare.
La întrevedere a participat și Olga Marandici, consilieră a Directorului Institutului Național al Justiției.