Întrevedere la INJ cu reprezentanții UNICEF în Republica Moldova

11. 06. 2024

În după-amiaza zilei de luni, 10 iunie 2024, Directorul interimar al Institutului Național al Justiției, Adrian Cerbu, s-a întâlnit cu Reprezentantul adjunct al UNICEF în Republica Moldova, Ilija Talev, pentru a discuta despre provocările și necesitățile INJ în domenii privind protecția copilului, justiția prietenoasă copilului, violența împotriva minorilor și violența bazată pe gen.

Dialogul s-a concentrat pe mai multe aspecte ce țin de instruirea inițială a candidaților la funcțiile de judecător și de procuror și instruirea continuă a beneficiarilor INJ, fiind subliniată importanța ca acești profesioniști să aibă cunoștințele și abilitățile necesare pentru a aborda eficient cazurile în care sunt implicați copiii și problemele asociate acestora. Astfel, a fost menționată oportunitatea organizării unor sesiuni de formare comune pe teme specifice, dar actuale, cum ar fi adopțiile internaționale sau răpirile internaționale de minori.

Un alt subiect luat în considerare în cadrul întrevederii a vizat elaborarea unor ghiduri practice și actualizarea suporturilor de curs pentru a asigura un proces de formare adaptat nevoilor timpului.

Părțile și-au exprimat angajamentul de a colabora pentru a răspunde provocărilor din domeniul protecției copilului și de a implementa soluții eficiente și sustenabile în vederea îmbunătățirii sistemului de justiție pentru minori și combaterii violenței împotriva acestora, inclusiv a violenței bazate pe gen.

La întrevedere, din partea INJ au mai participat Olga Marandici, consilier al Directorului INJ, și Ion Bocan, șef al Secției instruire continuă, iar din partea UNICEF Moldova – Veronica Goinic și Tatiana Danilescu, ofițeri pentru protecția copilului.