Masă rotundă internațională, axată pe explorarea impactului scurgerilor de informații, cum ar fi Panama Papers, Paradise Papers și LuxLeaks, asupra urmăririi penale și a examinării judiciare, a avut loc la 22 mai 2024. Cu genericul „De la scurgeri de informații la justiție: Provocări și oportunități pentru sistemul judiciar în epoca dezvăluirilor”, evenimentul a fost organizat de Corporate Crime Observatory (CCO) în parteneriat cu Institutul Național al Justiției din Republica Moldova, Școala Superioară de Magistratură din Italia, Boston College Law School, Manchester Law School, Government Accountability Project, Association of Corporate Investigators, Whistleblower Partners și Universitatea din Roehampton.
Din partea Republicii Moldova, la întrunire au vorbit Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, procurorul de legătură la Agenția UE pentru cooperare în justiție penală (Eurojust), Mihail Ivanov, și consiliera Directorului INJ, Olga Marandici.
Structurată în două părți, masa rotundă a reunit membri ai sistemului judiciar, inclusiv beneficiari ai Institutului Național al Justiției, precum și jurnaliști de investigație, în vederea transferului de cunoștințe, stabilirii unui dialog constructiv și creării unei sinergii între aceste profesii. În particular, au fost vizate aspecte privind fluxurile financiare ilicite (evaziunea fiscală și corupția) și practicile discutabile din punct de vedere etic (conflictele de interese nedeclarare ale funcționarilor publici).
În prima sesiune, experții internaționali au analizat fenomenul scurgerilor de informații și rolul informatorilor și al jurnaliștilor de investigație în dezvăluirea practicilor abuzive. De asemenea, în cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte privind implicațiile juridice și etice ale scurgerilor de informații. În cea de-a doua sesiune au fost oferite instrumente și strategii de gestionare a dificultăților întâmpinate de procurori și judecători în utilizarea corectă a informațiilor dezvăluite în activitatea lor de investigație sau de examinare judiciară.