Eveniment inedit la INJ: lectie publică, susținută de Președinta Curții Europene a Drepturilor Omului, Siofra O'Leary

23. 05. 2024

Astăzi, 23 mai 2024, la Institutul Național al Justiției, Președinta Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), Siofra O'Leary, a susținut o lecție publică la care au participat audienții și formatorii INJ, precum și reprezentanți ai sistemului de drept și experți în domeniu. Tematica evenimentului a vizat Protocolul nr. 16 adițional la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (CEDO), care a intrat în vigoare pentru Republica Moldova la 1 octombrie 2023, marcând astfel un pas semnificativ în consolidarea protecției drepturilor fundamentale în țara noastră.

În deschidere, au luat cuvântul Adrian Cerbu, Director interimar al INJ, Diana Rotundu, Președintă a Consiliului INJ, Dumitru Obadă, Președinte al Consiliului Superior al Procurorilor, și Diana Sârcu, Judecătoare la CtEDO din partea Republicii Moldova. „INJ, ca instituție de formare juridică, și-a asumat angajamentul de a integra normele și valorile europene în pregătirea profesioniștilor din domeniul juridic. În acest sens, evenimentul de astăzi constituie o oportunitate unică, mai ales pentru audienții noștri, de a înțelege, din prima sursă, impactul și importanța Protocolului nr. 16 al Convenției, care deschide noi căi de colaborare între instanțele naționale și Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Devenind judecători și procurori, ei vor juca un rol esențial în implementarea acestor norme în practica judiciară națională”, a menționat, în alocuțiunea sa, Directorul interimar al INJ, Adrian Cerbu.

Președinta Curții de la Strasbourg a vorbit despre implicațiile și valoarea Protocolului nr. 16 adițional la CEDO, care facilitează cooperarea dintre Curțile Constituționale și Curțile Supreme din statele membre ale Consiliului Europei și CtEDO. Astfel, acest protocol oferă posibilitatea instanțelor naționale de a solicita avize consultative privind interpretarea sau aplicarea drepturilor și libertăților garantate de CEDO. Evenimentul a oferit audienților o oportunitate unică de a interacționa cu înaltul reprezentant al justiției europene și de a se familiariza cu efectele acestui instrument juridic care are drept scop prevenirea eventualelor condamnări ale statului la Curtea de la Strasbourg și asigurarea unui nivel de protecție sporit al drepturilor omului pentru cetățeni. În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri, au fost abordate subiecte privind motivele de respingere de către CtEDO a cererilor pentru avizele consultative, durata procedurii de emitere a acestora în funcție de categoriile de cereri, modul în care este evaluat impactul avizelor consultative, ratificarea de către puține state membre ale CoE a Protocolului nr. 16 etc.

Lecția publică a fost precedată de întrevederea oficială între Directorul interimar al INJ și oficialii Curții Europene a Drepturilor Omului. În timpul discuțiilor a fost accentuată importanța promovării și protecției drepturilor omului în activitățile de formare juridică adresate în special viitorilor judecători și procurori care vor juca un rol esențial în aplicarea normelor europene în practica judiciară națională.