Vineri, 29 martie 2024, la Institutul Național al Justiției a avut loc lecția publică susținută de formatorul Institutului Național al Magistraturii (INM) din România, prof. univ., dr. Radu Alexandru Rizoiu, cu genericul „Când procurorul trebuie să știe civil. Despre sechestre și titluri”. Evenimentul a fost destinat audienților INJ, candidați la funcțiile de judecător și de procuror.
În cadrul lecției publice, formatorul INM a făcut referire la subiecte ce vizează interconexiunea executării silite și a dreptului penal, subtilitățile legale și procedurale ale sechestrului, precum și rolul procurorilor în aceste procese.
Tematica abordată a trezit un interes sporit din partea viitorilor judecători și procurori în contextul analizei comparative a prevederilor legislative din Republica Moldova și din România, evidențiind, totodată, expertiza profesorului Radu Alexandru Rizoiu.
De notat că, anul trecut, audienții INJ au participat la lecția publică „Epoca rațiunii suficiente sau supraabundente? Despre motivarea hotărârii și a rechizitoriului”, ținută de Radu Alexandru Rizoiu, care a vizat, din perspective teoretice și practice, importanța motivării, ca element de bază ce determină calitatea unei hotărâri, tipuri de motivare (formă, fond și structură) și de argumentare (de fapt, de drept, problema motivării ca justificare și nu ca raționament).