25. 02. 2015
În urma unei solicitări din partea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) în Republica Moldova, la Institutul Naţional al Justiţiei a avut loc o întrunire de lucru cu Viorica Olaru, asistent în cadrul proiectului regional (Belarus - Moldova - Ucraina) „Consolidarea Managementului Migraţiei şi a Cooperării în domeniul Readmisiei în Europa de Est (MIGRECO)” , finanţat de Uniunea Europeană.
Printre alte activităţi ale proiectului, OIM susţine Guvernul Republicii Moldova în vederea dezvoltării unui sistem de integrare pentru imigranţi, inclusiv din perspectiva antidiscriminării şi investigării crimelor motivate de ură în conformitate cu standardele internaţionale prin consolidarea capacităţilor ofiţerilor de investigaţie, ale procurorilor şi judecătorilor în domeniul respectiv.
În 2014 OIM a propus spre examinare Institutului un curriculum general pentru instruirea procurorilor şi judecătorilor în domeniul investigării crimelor bazate pe ură. Curriculumul a fost acceptat şi va servi drept bază pentru instituţionalizarea unui astfel de curs în cadrul INJ. Pentru a concretiza activităţile de lansare a cursului de instruire în domeniul investigării infracţiunilor motivate de ură, ieri, 24 februarie, din partea INJ au participat la discuţii Mariana Pitic, şefa Direcţiei instruire şi cercetare, Ecaterina Popa, şefa Secţiei formare continuă, Valentina Conţescu, şefa Secţiei formare formatori şi relaţii internaţionale, şi Eugen Rusu, consultant în Secţia didactico-metodică şi cercetări.
S-a convenit ca instruirile să fie organizate în două etape, prima – de formare formatori şi a doua – de formare continuă, la care vor participa ofiţeri de investigaţie, procurori şi judecători. Cursul de formare formatori este programat pentru 2-3 aprilie şi are ca generic ,,Protecţia drepturilor şi libertăţilor migranţilor: prevenirea şi combaterea infracţiunilor motivate de ură”. Urmează ca, în rezultatul instruirii date, 7 judecători, 7 procurori şi 7 ofiţeri de urmărire penală să susţină, ca formatori, formarea continuă în domeniul combaterii infracţiunilor motivate de ură. În total, se preconizează instruirea a 60 de persoane – judecători, procurori şi ofiţeri de urmărire penală.
Trainingul va oferi participanţilor cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru utilizarea lor ulterioară în domeniul investigării crimelor motivate de ură. Acestea vor cuprinde un grad sporit de sensibilizare cu privire la importanţa şi protecţia drepturilor omului, principiile de bază ale cadrului legal internaţional şi naţional în domeniu, abilitate sporită în a identifica motivele unei crime pe bază de ură şi de a investiga o astfel de crimă, cunoştinţe solide ce ţin de investigarea crimelor motivate de ură, atât în teorie, cât şi în practică, bazate pe standardele UE şi bunele practici în domeniu, o mai bună înţelegere a standardelor jurisdicţionale ale CEDO şi a importanţei aplicării lor la nivel naţional.