Vineri, 19 noiembrie 2021, Institutul Național al Justiției, în parteneriat cu Consiliul Europei și AO EcoContact, a lansat cursul-pilot HELP „Mediul ambiant și drepturile omului”, destinat judecătorilor, procurorilor, asistenților judiciari, avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat, funcționarilor publici, precum și unui grup de masteranzi de la Universitatea de Stat din Moldova.
În deschiderea evenimentului, Diana Scobioală, Directoarea INJ, Eva Pastrana, Șefa Unității HELP, CoE, Ana Medarska-Lazova, Șefă adjunctă a Unității HELP, CoE, Ecaterina Popa, Șefa Direcției instruire și cercetare, INJ, și Tatiana Echim, Manager proiect, EcoContact, au subliniat importanța celui de al patrulea curs HELP lansat în acest an de Institutul Național al Justiției, având în vedere că schimbările climatice, poluarea și degradarea generală a ecosistemelor au un impact și asupra respectării drepturilor omului.
La aspectele practice ale implementării cursului (structura și conținutul cursului, sarcinile pentru participanți, adaptarea cursului la contextul juridic național, chestiunile tehnice de parcurgere a cursului etc.) s-au referit formatorii INJ – Oleg Rotari, tutore național HELP, agent guvernamental al R. Moldova la CtEDO, și Tatiana Ciaglic, șefa Secției e-instruire, INJ, tutore certificat HELP.
Cursul, cu o durată de 24 de ore de instruire, se va desfășura pe platforma de instruire la distanță HELP, în perioada 19 noiembrie-30 decembrie curent. Participanții vor parcurge patru module care le vor oferi cunoștințe necesare despre modul în care drepturile omului și instrumentele Consiliului Europei pot fi utilizate pentru realizarea eficientă a protecției mediului.
„Mediul ambiant și drepturile omului” este al 14-lea curs HELP pilotat de Institutul Național al Justiției, fiind organizat în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de AO EcoContact și susținut financiar de Suedia.