11. 10. 2013
La 10 octombrie curent a avut loc cursul de instruire „Medierea în domeniul proprietăţii intelectuale”, organizat de către Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), în cooperare cu Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), Ministerul Justiţiei şi Institutul Naţional al Justiţiei.
Seminarul şi-a deschis lucrările cu discursurile rostite de Lilia Bolocan, Directorul general AGEPI, Oleg Efrim, Ministrul Justiţiei al R. Moldova, Anastasia Pascari, Directorul executiv al INJ, Tatiana Ciaglic, Preşedintele Consiliului de Mediere, şi Heike Wollgast, expert principal la Centrul de Arbitraj şi Mediere din cadrul Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale din Geneva (OMPI).
Tematica medierii şi arbitrajului este importantă atât pentru domeniul proprietăţii intelectuale, cât şi pentru justiţie în general. Medierea este o alternativă de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă şi reprezintă un instrument de modernizare a sectorului justiţiei mult mai eficient şi mai convenabil pentru toţi cei care sunt implicaţi în acest proces din perspectiva timpului, a costurilor, a rapidităţii soluţionării etc. Legea nr. 134 privind medierea a fost adoptată încă în 2007, totuşi, instituţia medierii, deşi atractivă, nu este promovată destul. Este cunoscut faptul că instanţele judecătoreşti sunt suprasolicitate la ora actuală din cauza numărului prea mare de dosare, iar, odată cu implicarea unor instituţii de alternativă, judecătorii vor avea un volum mai mic de lucru, ceea ce va îmbunătăţi actul de justiţie.
Respectivul curs de specializare a fost important atât pentru creşterea nivelului de conştientizare a necesităţii medierii, cât şi pentru dezvoltarea unor abilităţi de cunoaştere a mecanismului întregii proceduri a acestei instituţii.
Participanţii la training – mediatori, avocaţi, judecători, lectori universitari – au fost instruiţi de către experţi internaţionali – Peter Moody şi Heike Wollgast, şi naţionali – Dumitru Pasecinic, consultant la Serviciul asistenţă juridică calificată şi mediere de la Ministerul Justiţiei, şi Ion Ţîganaş, vicedirectorul general AGEPI.
În cadrul sesiunii de instruire au fost abordate aspectele teoretice şi practice ale procesului de mediere, au fost demonstrate tehnicile de mediere a litigiilor în domeniul proprietăţii intelectuale cu prezentarea studiilor de caz, ajustate la necesităţile Centrului de Arbitraj şi Mediere al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, cât şi ale oficiilor de proprietate intelectuală. S-a pus accent pe rolul mediatorului în procesul de mediere.