29. 10. 2012
La Institulul Naţional al Justiţiei, pe data de 29 octombrie, şi-a desfăşurat lucrările seminarul „Medierea în cauze penale”.
Formatorii INJ, Marcel Burlacu, preşedinte al Biroului asociat de mediatori, şi Iurie Diaconu, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, au prezentat judecătorilor şi procurorilor, participanţi la seminar, unele subiecte la tema dată, cum ar fi: misiunea, rolul, valorile şi scopurile medierii penale în calitate de segment al justiţiei restaurative şi element al politicii penale, practica statelor europene vizavi de mediere, reglementarea europeană, liniile directorii ale CEPEJ şi recomandările Comitetului de Miniştri cu referire la mediere.
În cadrul seminarului au fost discutate problemele de implementare a medierii în Republica Moldova, insuficienţa reglementărilor, reticenţa actorilor care, nemijlocit, trebuie să promoveze medierea, stilurile, metodicile şi tehnicile de mediere penală.
La ora actuală, sistemul de justiţie din R.Moldova întâmpină dificultăţi din cauza numarului tot mai mare de litigii şi dosare aflate pe rol. O soluţie în acest sens ar fi medierea – procedură prin care părţile ajung la un consens în mod amiabil, ele fiind asistate de un mediator. Acesta trebuie să fie imparţial, neutru şi fără putere de decizie, dar el, totuşi, are rolul de a uşura comunicarea dintre părţi pentru a le ajuta să ajungă la o înţelegere acceptată de toţi cei implicaţi.
Medierea trebuie să fie promovată de judecători şi procurori la orice etapă: până la intentarea acţiunilor, în timpul examinării cauzelor şi chiar după emiterea hotărârilor, inclusiv în procedura de executare.
În plan internaţional, medierea este o practică bine definită de peste 20 de ani. În Republica Moldova procesul de mediere este reglementat de Legea nr. 134 din 14 iunie 2007 cu privire la mediere, de Codul penal, de Codul de procedura penala, de Codul de executare si de alte acte normative.