La Institutul Naţional al Justiţiei a fost lansat noul an de învăţământ

01. 10. 2012
Azi, 1 octombrie 2012, la Institutul Naţional al Justiţiei, a fost lansat oficial noul an de învăţământ. În anul curent, la concursul de admitere au participat 193 de persoane – aproape câte cinci candidaţi la un loc de studii, ceea ce înseamnă că Institutul Naţional al Justiţiei şi-a stabilit locul şi rolul în sistemul de drept al Republicii Moldova. Printre cei 40 de noi audienţi, care au susţinut admiterea, 15 vor face studii timp de un an şi jumătate pentru a candida la funcţia de judecător, iar 25 – la funcţia de procuror, inclusiv cinci care şi-au asumat obligaţiunea ca, după absolvire, să meargă numaidecât în procuraturile din Autonomia Tetritorial-Administrativă Găgăuzia, unde se simte o lipsă de cadre bine pregătite.
 
La ceremonie au participat, ca reprezentanţi ai unor instituţii cu rol de pilon în sistemul moldovenesc al justiţiei, dl Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, dl Eugen Rusu, adjunct al Procurorului General, dna Iulia Sârcu, vicepreşedinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, dna Dina Rotarciuc, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, dl Anatol Munteanu, preşedinte al Centrului pentru Drepturile Omului, membrii Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei (INJ) şi formatori care vor susţine procesul de învăţământ.
 
Evenimentul a fost moderat de către Gheorghe Creţu, preşedintele Consiliului INJ, vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău.
 
În cuvântul său de salut, dna Anastasia Pascari, Director executiv al Institutului Naţional al Justiţiei, a menţionat: „Misiunea de bază a Institutului nostru este formarea iniţială a viitorilor judecători şi procurori. Noi, cu susţinerea partenerilor noştri naţionali şi internaţionali, ne străduim să realizăm această misiune astfel ca absolvenţii Institutului să dea dovadă de capacităţi morale şi intelectuale care să se încadreze armonios în conceptul de integrare europeană. Acest lucru este prevăzut şi în Strategia de reformă a sistemului justiţiei din Republica Moldova, la realizarea căreia un loc aparte îi revine Institutului Naţional al Justiţiei.
Instruirea în cadrul Institutului Naţional al Justiţiei are loc şi datorită susţinerii din partea partenerilor noştri externi. La capitolul dat, manifestăm o recunoştinţă aparte Uniunii Europene, Consiliului Europei, Ambasadelor Statelor Unite ale Americii şi Germaniei în Republica Moldova, Proiectelor PNUD, NORLAM, IRZ, ROLISP etc. Cu suportul Dumnealor, am reuşit să implementăm programe de învăţământ, să elaborăm, să edităm curricule şi suporturi de curs la majoritatea disciplinelor de studiu”.
 
Un interes deosebit a trezit luarea de cuvânt a dlui Oleg Efrim, ministru al Justiţiei. Din adresarea sa către audienţi, am reţinut: „Trebuie să vă asumaţi toată responsabilitatea care cade pe umerii dumneavoastră în aceste timpuri de profunde schimbări în sistemul de justiţie. Aceste schimbări nu pot avea loc fără concursul fiecăruia dintre noi, fără participarea activă a dumneavoastră. Aveţi o misiune nobilă, dar ea cere un înalt grad de pregătire profesională şi calităţi morale ireproşabile. Suntem convinşi că formatorii INJ au capacităţile şi aptitudinile profesionale necesare pentru a vă pregăti în spiritul schimbării stării de lucru din sistemul justiţiei. Urmează ca voi să fiţi agenţi ai schimbării, care vor promova şi vor aplica noile rigori ale unei justiţii moderne, ca cetăţeanul să beneficieze de serviciul public al unei justiţii cu adevărat independentă, profesionistă şi responsabilă”.
 
De la începutul activităţii sale, la Institutul Naţional al Justiţiei au fost înmatriculaţi pentru instruire iniţială 170 de audienţi, dintre care 55 de candidaţi la funcţia de judecător şi 115 candidaţi la funcţia de procuror. Au absolvit studiile patru promoţii, cu un număr total de 127 de audienţi, dintre care 38 – candidaţi la funcţia de judecător şi 89 – candidaţi la funcţia de procuror. Majoritatea lor deja sunt încadraţi la înfăptuirea justiţiei în Republica Moldova.