La INJ au început examenele de absolvire

18. 03. 2013

Azi, 18 martie, la Institutul Naţional al Justiţiei au început examenele de absolvire a candidaţilor la funcţiile de judecător şi de procuror care au studiat în perioada 2011-2013, timp de un an şi jumătate. 

Membri ai Comisiei pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială de către candidaţii la funcţia de judecător sunt: preşedinte – Dumitru Visternicean, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecător detaşat de la Curtea Supremă de Justiţie, membri – Petru Ursache, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, Nelea Budăi – judecător la Curtea de Apel Chişinău, Vladimir Lupu – prim-adjunct al procurorului mun. Chişinău, Alexandru Nichita – procuror, şef al Secţiei investigaţii financiar-economice din cadrul Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii Generale, secretar – Cristina Godoroja, consultant în Secţia formare formatori şi relaţii internaţionale, Direcţia instruire şi cercetare a INJ.

Comisia pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială de către candidaţii la funcţia de procuror are următoarea componenţă: preşedinte – Mircea Roşioru, procuror-şef al Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale, membri – Inga Furtună, şef Secţie combatere tortură a Procuraturii Generale, Alexandru Cladco, procuror, şef al Secţiei analiză şi implementare CEDO din cadrul Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale, Gheorghe Ulianovschi, preşedintele Curţii de Apel Comrat, Alexandru Gheorghieş, preşedintele Curţii de Apel Bălţi, secretar – Natalia Visternicean, consultant în Secţia instruire iniţială, Direcţia instruire şi cercetare a INJ.
 
Vladimir Holban, şeful Secţiei instruire iniţială, ne-a comunicat că astăzi audienţii susţin proba scrisă. 14 candidaţi la funcţia de judecător au întocmit până la prânz proiecte de hotărâri într-o cauză civilă, iar 15 candidaţi la funcţia de procuror vor întocmi după prânz o cerere de chemare în instanţa de judecată. Mâine, 19 martie, proba scrisă va continua. Candidaţii la funcţia de judecător vor întocmi o sentinţă, iar candidaţii la funcţia de procuror vor întocmi un rechizitoriu, fiecare în cauze penale concrete.
 
Pe 25 martie va avea loc proba orală, în care candidaţii la funcţia de judecător vor susţine examen la disciplinaorganizarea activităţii instanţelor judecătoreşti, etica şi deontologia judecătorului, iar candidaţii la funcţia de judecător –organizarea activităţii organelor procuraturii, etica şi deontologia procurorului. Sunt acestea ultimele două examene ale audienţilor din promoţia a cincea a Institutului Naţional al Justiţiei.
 
La 2 aprilie va avea loc ceremonia oficială de înmânare a atestatelor de absolvire a Institutului Naţional al Justiţiei celor 29 de audienţi, după care ei vor putea să candideze la funcţii vacante de judecător şi de procuror.