Justiţiabilitatea drepturilor economice, sociale şi culturale

02. 07. 2013
Conform Strategiei de reformă a sectorului justiţiei, a Planului de acţiuni pentru implementarea Observaţiilor finale ale Comitetului pentru Drepturile Economice, Sociale şi Culturale (Geneva, 20 mai 2011) şi a Planului de formare formatori al INJ, luni, 1 iulie, la Institutul Naţional al Justiţiei a avut loc primul seminar de instruire a formatorilor, organizat în colaborare cu Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, cu tema „Justiţiabilitatea drepturilor economice, sociale şi culturale”.
 
Seminarul a fost deschis de către Claude Cahn, consilier pentru drepturile omului de la Oficiul Coordonatorului Rezident ONU (Moldova) şi Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR). Dumnealui a vorbit despre drepturile sociale, economice şi culturale, dar şi despre justiţiabilitatea acestor drepturi, realizând o viziune generală a Pactului internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale şi a Aparatului conceptual elaborat de Comitetul ONU. Comitetul a recomandat organizarea unor astfel de traininguri, în cadrul cărora să fie analizate modurile de aplicare a Convenţiei drepturilor sociale, economice şi culturale. Audienţilor le-a fost prezentată lista drepturilor stabilite în cadrul acestui Pact internaţional, după care s-a trecut la analiza Comitetului, care dezvoltă o bază conceptuală semnificativă în ceea ce priveşte obligaţiunile statului, printre care - necesitatea de a întreprinde acţiuni în vederea implementării dreptului şi dreptul la nediscriminare, iar aceste lucruri nu trebuie aplicate retrogresiv. Tot aici s-a discutat despre mişcarea conceptuală a acestui sistem, care include trei elemente de bază – respectul, protecţia şi executarea drepturilor.
 
În continuare au evoluat formatorii Arcadie Astrahan, consultant pentru drepturile omului şi sănătate (PNUD) – „Dreptul la cele mai înalte standarde de sănătate fizică şi mentală”, Anna Lungu, consultant pentru drepturile omului şi nediscriminare (OHCHR) – „Dreptul la locuinţă adecvată” şi Andrei Brighidin, consultant în domeniul justiţiabilităţii drepturilor sociale, economice şi culturale (OHCHR), cu abordarea tematicii „Dreptul securităţii sociale”.
 
În ultima sesiune a zilei, participanţii seminarului au discutat despre modurile în care instanţele de judecată naţională au aplicat drepturile sociale, economice şi culturale, precum şi procedurile de examinare a unor astfel de dosare.