Judecătorii studiază aplicarea mecanismelor internaționale de protecție a apatrizilor

07. 11. 2016

Aplicarea mecanismelor internaționale de protecție a apatrizilor și a persoanelor care pot deveni apatrizi în țările Parteneriatului Estic (PE), împărtășirea bunelor practici în domeniu, cunoașterea jurisprudenței naționale și regionale – acestea sunt obiectivele seminarului dedicat judecătorilor „Fenomenul apatridiei în republica Moldova”. Evenimentul are loc la complexul „Vatra” din Vadul lui Vodă și este organizat de către Agenția ONU pentru refugiați în Republica Moldova, Biroul migrație și azil al Ministerului de Interne și Institutul Național al Justiției. Seminarul va dura două zile – 7 și 8 noiembrie.

În deschiderea evenimentului, Traian Țurcanu, șeful Oficiului Național UNHCR în Republica Moldova, Iulian Popov, șeful Direcției Azil și Integrare, Biroul Migrației și Azil de la Ministerul de Interne, și Liuba Bușuleac, consultantă în Secția formare continuă la Institutul Național al Justiției, au menționat că, în cadrul formării, accentul va fi pus pe evoluțiile și provocările recente din Republica Moldova.

Formarea este structurată în patru sesiuni: 1. „Naționalitate și apatridie. Cadrul juridic internațional” (formatori – Valeriia Cherednichenko de la Biroul UNHCR pentru Europa, și Valentin Roșca, formator INJ); 2. „Cadrul juridic național în țările parteneriatului estic” (formatori – Iulian Popov, șeful Direcției Azil și Integrare, și Madina Gorincioi de la ÎS „CRIS REGISTRU”); 3. „Jurisprudența privind apatridia și cetățenia” (formator – Valeriia Cherednichenko, Biroul UNHCR pentru Europa); 4. „Studii de caz în domeniul apatridiei și cetățeniei” (formator – Valeriu Lupu de la Centrul de Drept al Avocaților).

La sfârșitul primei zile de lucru, dar și la încheierea seminarului sunt programate discuții pe marginea celor studiate privind aplicarea mecanismelor internaționale de protecție a apatrizilor.