Judecătorii şi procurorii se familiarizează cu problemele teoretice şi practice în materie penală

11. 10. 2012
Azi, 11 octombrie, la Institutul Naţional al Justiţiei are loc cursul „Probleme teoretice şi practice în materie penală. Unificarea practicii judiciare”, destinat judecătorilor şi procurorilor.
 
Prezentările experţilor – Andrei Pântea, procuror prim-adjunct al Procurorului General, Ruslan Popov, şeful Direcţiei control al urmăririi penale şi asistenţă metodică, PG, Mircea Roşioru, procuror, şeful Direcţiei judiciare, PG, – s-au axat pe două segmente: primul ţine de problemele teoretice şi practice în materie penală, inclusiv implementerea legii nr. 66 din Codul de Procedură Penală, iar al doilea se referă la aplicarea neuniformă a legislaţiei penale sau duble standarde legate în urmărirea penală şi în instanţele de judecată.
 
Actul de justiţie nu îl îndeplineşte doar judecătorul, ci instanţa de judecată. La acest proces participă şi procurorul, şi judecătorul în baza materialelor pe care le gestionează anterior ofiţerul de urmărire penală, organul de constatare etc. E activitatea unei echipe care are un singur obiectiv: realizarea actului de justiţie în conformitate cu legea. E nevoie, deci, de o conlucrare eficientă a verigilor procesual-penale, adică a organului de constatare, a organului de urmărire penală, a procurorului şi a instanţei de judecată.
 
Formatorul Constantin Gurschi, vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, preşedinte al Colegiului Penal al CSJ, s-a referit la noile modificări şi completări la legile din Codul de Procedură Penală privind organizarea judecătorească şi statutul judecătorului, dar şi la modalitatea de implementare a lor.
 
La finele seminarului, audienţilor le-au fost înmânate certificate de participare.