Judecătorii şi procurorii iau cunoştinţă de noile modificări şi completări la codurile de procedură civilă şi procedură penală

22. 11. 2012

Institutul Naţional al Justiţiei, în parteneriat cu Curtea Supremă de Justiţie, organizează un şir de seminare zonale cu scopul de a informa pe judecători şi procurori cu noile modificări şi completări la codurilor de procedură civilă şi procedură penală.

Pe 21 şi 22 noiembrie au avut loc primele asemenea seminare la Curtea Supremă de Justiţie (Chişinău) şi la Curtea de Apel Cahul. Formatorii acestor cursuri au fost Anastasia Pascari, Directorul executiv al INJ, Constantin Gurschi, Preşedintele Colegiului Penal al CSJ, Iulia Sârcu, judecător la CSJ, Igor Dolea, doctor în drept, conferenţiar universitar, membru CSM, Igor Serbinov, adjunctul Procurorului General, Mircea Roşioru, procuror, şeful Direcţiei Judiciare a Procuraturii Generale, Elena Belei, doctor în drept, conferenţiar universitar.
 
La seminare s-a vorbit şi se vorbeşte pe larg despre interpretarea şi aplicarea Legii nr. 121, din 25 mai 2012, cu privire la asigurarea egalităţii, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2013. Respectiva lege a fost dictată de anumite cerinţe şi angajamente ale statului nostru faţă de Consiliul Europei şi Uniunea Europeană, în vederea asigurării protecţiei drepturilor şi libertăţilor omului anume sub aspectul antidiscriminării.
 
Legea nr. 121 creează cadrul necesar aplicării Directivei 2000/43/CE a Consiliului din 29 iunie 2000 – de punere în aplicare a principiului egalităţii de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau origine etnică, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 180 din 19 iulie 2000, şi Directivei 2000/78/CE a Consiliului din 27 noiembrie 2000 – de creare a unui cadru general în favoarea egalităţii de tratament în ceea ce priveşte încadrarea în muncă şi ocuparea forţei de muncă, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 303 din 2 decembrie 2000. Scopul acestei legi este prevenirea şi combaterea discriminării, precum şi asigurarea egalităţii tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Republicii Moldova în sferele politică, economică, socială, culturală şi alte sfere ale vieţii, fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, dizabilitate, opinie, apartenenţă politică sau orice alt criteriu similar.
 
Un alt subiect important discutat la seminare cuprinde Legea nr. 155, din 5 iulie 2012, cu privire la modificarea şi completarea Codului de procedură civilă şi impactul ei asupra examinării şi soluţionării cauzelor civile în fond.
 
Una din noile prevederi ale legii respective asigură participanţii la proces cu dreptul de a înregistra audio discuţiile din cadrul şedinţelor de judecată, fără a fi necesar acordul prealabil al preşedintelui şedinţei sau al preşedintelui instanţei judecătoreşti.
 
În cazul în care una dintre părţi depune cerere de apel, instanţa de judecată va fi obligată să întocmească hotărârea în mod integral, chiar şi în lipsa unei cereri speciale în acest sens. Termenul de declarare a apelului este prelungit de la 20 până la 30 de zile de la data pronunţării dispozitivului hotărîrii.
 
O nouă modificare prevede citarea prin mijloace de comunicare moderne: prin telefax, poşta electronică sau prin orice alt mijloc de comunicare ce asigură transmiterea şi confirmarea primirii acestor acte.
În cadrul trainingurilor, o atenţie sporită este acordată modificărilor la Codul de procedură penală. Aceste modificări au menirea de a elimina lacunele existente în legislaţia penală, în corespundere cu Strategia de reformă a sectorului justiţiei şi Planul de activitate al Guvernului pentru anii 2011-2014.
 
La seminare, formatorii au examinat procedurile de începere a urmăririi penale, precum şi cazurile în care procurorul este obligat să renunţe la învinuire, modalităţile de adoptare şi pronunţare a sentinţelor. S-a discutat şi noua cale de atac a încheierilor judecătoreşti, care prevede revizuirea cauzelor ca urmare a unor hotărâri pronunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În acest fel va fi asigurată respectarea deciziilor CEDO şi, în acelaşi timp, unificată practica judiciară.
 
Codul de procedură penală a fost completat cu articolul 3441 – soluţionarea cauzei în procedura medierii ori împăcării părţilor, care prevede că, în anumite cazuri, instanţa de judecată, până la punerea pe rol a cauzei, în termen de cel mult 3 zile de la data repartizării cauzei, la solicitarea părţilor, adoptă o încheiere prin care dispune efectuarea procedurii medierii ori împăcării părţilor.
 
Un alt articol din noul Cod, la care s-a făcut referire în cadrul seminarelor, a fost  articolul 3641 – judecata pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală.
 
Pe 29 şi 30 noiembrie este programată desfăşurarea trainingurilor la Curtea de Apel Bender (Căuşeni) şi la Curtea de Apel Bălţi.