Judecătorii şi procurorii iau cunoştinţă de jurisprudenţa CEDO în cazurile contra Moldovei

10. 10. 2012
Miercuri, 10 octombrie, Institutul Naţional al Justiţiei a organizat, pentru judecători şi procurori, seminarul „Jurisprudenţa CEDO în cazurile contra Moldovei”.
 

Anastasia Pascari, Director executiv al INJ, a menţionat că acest curs se încadrează perfect în Strategia de reformă a sectorului de justiţie, în Planul de acţiuni al Guvernului pentru implementarea Strategiei, precum şi în Planul de instruire al Institutului Naţional al Justiţiei.

Formatorii seminarului – Mihai Poalelungi, Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, şi Diana Sârcu, doctor în drept, conferenţiar universitar, – au vorbit despre Convenţia europeană a drepturilor omului, care în R. Moldova se aplică din 12 septembrie 1997, şi impactul ei în ordinea juridică internă.
 
Convenţia reglementează o serie de drepturi şi libertăţi civile şi politice şi doar un singur drept economic, prevăzut în art. 1 din Protocol adiţional nr. 1, şi stabileşte un sistem privind garantarea, respectarea de către statele contractante a obligaţiilor asumate de acestea.
 
Curtea Europeană a Drepturilor Omului, creată în cadrul Consiliului Europei, poate fi sesizată de orice persoană fizică sau juridică, care pretinde că un stat membru la Convenţie i-a încălcat un drept consfinţit de acest tratat internaţional.
 
Cererile depuse la Curtea Europeană pot fi îndreptate doar împotriva unui stat membru, şi nu împotriva unor persoane fizice sau juridice.

Analizând cererile depuse, Curtea Europeană nu reexaminează în fond situaţiile juridice, ci stabileşte în ce măsură autorităţile naţionale ale statelor membre au respectat drepturile garantate de Convenţie. Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, compus din miniştrii afacerilor externe ai ţărilor membre sau din reprezentanţii lor, supraveghează executarea hotărârilor Curţii Europene.
 
În cadrul seminarului au fost prezentate pe larg următoarele subiecte:
 
  • Efectele hotărârilor CEDO în ordinea juridică internă a statelor – hotărâri pilot şi hotărâri de precedent;
  • Jurisprudenţa pe marginea drepturilor de natură procedurală: art. 5 (dreptul la libertate şi siguranţă) şi art. 6 (dreptul la un proces echitabil) – deficienţe identificate de CEDO;
  • Jurisprudenţa pe marginea drepturilor de natură procedurală: art. 6 (dreptul la un proces echitabil) – securitatea raporturilor juridice;
  •  Jurisprudenţa pe marginea încălcărilor drepturilor calificate – exerciţiul triplului test;
  • Particularităţile jurisprudenţei pe marginea art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie), art. 9 (libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie) şi art. 10 (libertatea de exprimare);
  • Jurisprudenţa pe marginea art. 1 Protocol 1 (protecţia proprietăţii), art. 41 (satisfacţia echitabilă).

  Certificatele înmânate la sfârşitul cursului atestă instruirea participanţilor la tema dată.