IRZ va lansa un curs de instruire pentru judecătorii de contencios administrativ

20. 03. 2014
La Institutul Naţional al Justiţiei a avut loc prima întâlnire de lucru în anul curent cu reprezentanţii oficiali ai Fundaţiei germane IRZ - Stefan Hülshörster, Director executiv adjunct, Nata Sanadiradze, manager de proiecte, şi Aliona Bleah, reprezentantul IRZ în Republica Moldova. Din partea Institutului au participat Veaceslav Didâc, Director executiv adjunct, Mariana Pitic, şefa Direcţiei instruire şi cercetare, şi şefii secţiilor din cadrul acestei direcţii.
 
Părţile au menţionat buna colaborare de parteneriat, în special - la formarea continuă a judecătorior şi procurorilor, care au apreciat foarte bine şi deosebit de necsare mai ales instruirile din anul trecut privind metodologia de întocmire a acetlor judecătoreşti, la care au participat şi avocaţi. „Ecourile pozitive şi importanţa tematicii ne-au sugerat contiuarea acelui curs”, a spus Stefan Hülshörster – propunere susţinută şi de reprezentanţii Institutului.
 
O importanţă deosebită pe parcursul discuţiilor a fost acordată lansării instruirii continue pentru judecătorii de contencios administrativ. Fundaţia IRZ, împreună cu grupul de luctru din R. Moldova, a elaborat proiectul Codului administrativ, care este deja în prima redacţie. El cuprinde două părţi – una cu reglemnetări pentru funcţionarii din administaţiile publice, pentru întocmirea actelor administrative, iar a doua – cu reglementări procesuale. Experienţa Germaniei arată că instituţia de drept al contenciosului administrativ este un element indispensabil al statului de drept, importantă deoarece oferă cetăţeanului posibilitatea de a se adresa în instanţa de judecată de contencios administartiv pentru a-şi obţine drepturile care i-au fost lezate. Judecătorii de contencios administrativ necesită o formare continuă specială, deoarece se vor confrunta cu rezistenă din partea organelor statului şi ei trebuie să cunoască principiile speiale ale contenciosului administrativ. 
 
Participanţii la discuţii şi-au exprimat speranţa că, deşi Codul administrativ încă nu a fost adoptat, e necesar de lansat instruirea continuă pentru judecătorii de contencios administrativ. 
 
Partenerii au insistat şi asupra unor concretizări privind lansarea instruirii continue la distanţă, cunoscută ca e-instruire, Fundaţia IRZ fiind cea care a oferit Institutului platforma ILIAS, fără de care ar fi fost imposibilă lansarea acestui program. „O reuşită a Institutului Naţional al Justiţiei din Moldova e importantă pentru noi, deoarece am da-o drept exemplu şi pentru alte ţări”, a spus Stefan Hülshörster. 
 
Tatiana Ciaglic, şefa Secţiei e-transformare, e-instruire şi tehnologii informaţionale, s-a arătat optimistă la capitolul dat, menţionând că a fost deja elaborat un draft de regulament privind instruirea la distanţă, iar cu ajutorul ROLISP se lucrează la un curs de instruire la distanţă. „Vom elabora un nou sistem informaţional al Institutul Naţional al Justiţiei cu ajutrul căruia vom populariza şi acest program. Oamenii au reticenţe faţă de sistemul informaţional, de aceea pregătim şi un ghid care să-i îndrumeze pe judecători la folosirea platformei ILIAS...”, a spus dumneaei.
 
La întrunire s-a discutat şi despre necesitatea unui curs de formare formatori de contencios administrativ, la care partenerii au adus un exemplu din practica lor cu magistraţii din Ucraina, unde un asemenea curs a fost de lungă durată, cu stagieri în Germania.