Pe 18 septembrie, la Institutul Naţional al Justiţiei a avut loc o întrunire cu reprezentanţi ai Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie din Moldova (OIM) la care s-a discutat posibilitatea încadrării în planul de instruire continuă a cursului „Urmărirea penală a infracțiunilor motivate de ură”, elaborat în cadrul proiectului MIGRECO de către Svetlana Rusu, jurist la CpDOM. Din partea OIM au fost prezenţi Viorica Olaru-Cemârtan, asistent, şi Simion Terzioglo, coordonatorul proiectului MIGRECO.
Pe parcursul discuţiilor s-a menţionat importanţa instruirii judecătorilor, procurorilor şi ofițerilor de urmărire penală în domeniul crimelor bazate pe ură.
Infracțiunile motivate de intoleranță față de anumite grupuri din societate sunt descrise ca fiind infracțiuni motivate de ură. Asemenea infracțiuni afectează coeziunea societății, provocând cicluri de violență cu impact profund nu numai asupra victimei directe, dar şi a grupului cu care victima se identifică.
Necesitatea prevenirii şi combaterii comprehensive a acestor infracțiuni, de rând cu stabilirea unui cadru normativ eficient, educarea toleranței şi nediscriminării în societate, dar şi pregătirea profesională a personalului implicat în justiția penală devin prioritate în domeniul juridic, care se doreşte a fi armonizat cu standardele europene. Şi doar prin aplicarea eficientă a legislației referitoare la infracțiunile motivate de ură se vor stimula şi dezvolta valorile sociale ale egalității. Or, condamnarea reală a cazurilor bazate pe prejudecăți va avea ca efect transmiterea unui mesaj clar infractorilor despre netolerarea unor asemenea acte într-un stat de drept, în care demnitatea umană, drepturile şi libertățile fundamentale reprezintă valori supreme. În context, este necesară pregătirea profesională a personalului implicat în justiția penală cu privire la investigarea infracțiunilor motivate de ură, lucrul cu victimele şi cercetarea acestor cazuri.
Audienții modului urmează a fi familiarizați cu conținutul instrumentelor internaționale, atât universale, cât şi regionale, cu privire la interzicerea discriminării. Vor fi prezentate criteriile protejate conform standardelor europene şi internaționale, obligațiile internaționale privind investigarea şi sancționarea corespunzătoare a crimelor motivate de ură şi, în particular, obligaţia pozitivă a statului de a ancheta eficient orice suspiciuni de existenţă a unei crime motivate de prejudecată prin prisma jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului.
Obiectivul care se urmăreşte prin implementarea acestui curs de instruire este consolidarea capacităţilor judecătorilor, procurorilor şi ofiţerilor de urmărire penală în domeniul investigării crimelor pe bază de ură, ceea ce va contribui la respectarea drepturilor omului în Republica Moldova conform standardelor internaționale.
S-a stabilit ca, până la finele anului 2014, Institutul Naţional al Justiţiei va organiza şi desfăşura împreună cu OIM două seminare de formare formatori în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor motivate de ură.