Instruirea procurorilor specializaţi în investigarea traficului de fiinţe umane

23. 02. 2012

La 21-22 februarie curent, şi-a desfăşurat lucrările atelierul de lucru în domeniul traficului de fiinţe umane organizat de INJ în colaborare cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) şi Procuratura Generală cu participarea procurorilor specializaţi în investigarea cauzelor respective.

Evenimentul a avut ca scop deprinderea abilităţilor de aplicare în practică a prevederilor naţionale şi internaţionale în materie de prevenire şi combatere a acestei infracţiuni.  

Activitatea procurorilor în domeniul conducerii şi exercitării urmăririi penale, precum şi reprezentării învinuirii în instanţele de judecată pe cauzele de trafic de fiinţe umane indică o sferă largă de aplicabilitate în practică a prevederilor legale.
 
Albert Moskowitz, procuror, consilier juridic, OIM a relatat despre elementele specifice traficului de fiinţe umane dat fiind faptul că elementul de implicare a victimelor în activitatea de prestare a serviciilor sexuale tangenţiază cu scopul altor infracţiuni. Reieşiind din multitudinea prevederilor reglementate în acest sens subiectul a fost analizat prin prisma aspectelor referitoare la incriminarea infracţiunilor de proxenitism şi muncii forţate. Cu toate că aceste dispoziţii folosesc adeseori noţiuni asemănătoare ele prevăd deosebiri care diferenţiază aceste norme şi determină încadrarea juridică diferită a fiecărei infracţiuni în parte.
 
Disponibilitatea victimei de a coopera cu organele de drept este importantă în investigarea acestor cauze. Teama de violenţă, neîncrederea, schimbarea sau retragerea declaraţiilor de către victimă, precum şi refuzul acesteia de a se prezenta în instanţa de judecată sunt printre principalele cauze care împiedică asigurarea unei cooperări trainice cu organele de drept. În acest context, participanţii au venit şi cu propuneri pentru e eventuală strategie în vederea minimalizării riscului de manipulare şi de intimidare a victimei de către traficant. 
 
Starea de vulnerabilitate a victimei traficului de fiinţe umane a fost un alt subiect pus în discuţie. Eduard Bulat, şef secţie, Viorel Ciobanu, şef adjunct, secţia prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane, Procuratura Generală au relatat despre semnele care definesc această situaţie, precum şi despre condiţiile de vulnerabilitate.
 
În vederea aprofundării cunoştinţelor participanţilor în domeniu au fost utilizate tehnici de formare în grup, brainstorming, discuţii însoţite de concluzii şi recomandări din partea grupurilor, precum şi de studierea unor cazuri practice menite să ilustreze soluţionarea în practică a problemelor existente.