Instruirea judecătorilor şi procurorilor în domeniul nulităţii actelor juridice: aspecte teoretice şi practice

01. 03. 2012

Seminarul a fost organizat de Institutul Naţional al Justiţiei pentru judecători şi procurori la 29 februarie curent şi avut ca scop dezbaterea aspectelor teoretice şi practice în domeniul nulităţii actelor juridice civile ţinîndu-se cont de dificultăţile şi neclarităţile care apar la examinarea acestor litigii.

Încheierea actului juridic cu respectarea condiţiilor de valabilitate şi a prevederilor legale constituie o premisă a stabilităţii şi siguranţei circuitului civil. Există cazuri cînd actele juridice sunt încheiate cu încălcarea regulilor prevăzute de lege, iar în această situaţie intervine nulitatea ca sancţiune prevăzută de Codul civil  aplicată în cazul în care la încheierea actului juridic civil nu se respectă condiţiile de valabilitate, fiind o acţiune de restabilire, a situaţiei juridice a părţilor şi a terţilor existentă la momentul încheierii actului juridic.

O problemă cu care se confruntă instanţele de judecată este atunci cînd trebuie să distingă teoretic nulitatea relativă şi nulitatea absolută care, reieşind din practica aplicării, se deosebesc minuţios.
 
Despre unele consideraţii privind nulitatea actului juridic, delimitarea nulităţii de alte sancţiuni de drept civil, regimul juridic al nulităţii, aspectele teoretico-practice în cauzele de nulitate absolută şi relativă, precum şi modalităţile procedurale de invocare a nulităţii, au fost subiecte abordate în cadrul seminarului de către Valentin Barba, judecător, Curtea Supremă de Justiţie, şi Ion Creţu, lector universitar, USM.  
 
Au fost puse în discuţie şi unele cauze cu privire la nulitatea actului juridic încheiat prin dol sau violenţă. Deseori, încheierea unui act juridic este determinată de comportamentul viclean al uneia dintre părţi. Conform legislaţiei naţionale, instanţa de judecată, în temeiul prevederilor Codului civil, poate declara nulitatea actelor juridice încheiate prin dol şi prin violenţă, iar conform prevederilor Hotărîrii Plenului Curţii Supreme de Justiţie, soluţionarea acestor litigii civile nu este condiţionată de o acţiune penală.
 
Au fost analizate efectele nulităţii. Ele sunt consecinţe juridice ale aplicării sancţiunii nulităţii a actului juridic încheiat cu încălcarea condiţiilor de valabilitate stabilite de lege sau de părţi avînd un impact asupra părţilor care au încheiat actul juridic.
 
La finele seminarului au fost înmînate certificate de participare care atestă instruirea în domeniu.