Instruirea judecătorilor şi procurorilor în domeniul examinării litigiilor de proprietate intelectuală

24. 03. 2012

La 20-23 martie curent, la Institutul Naţional al Justiţiei s-a desfăşurat seminarul Examinarea litigiilor privind protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, cu referire la aspectele procedurale în materie civilă şi penală.  

Evenimentul a fost organizat de INJ în colaborare cu Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală în Republica Moldova (AGEPI) în cadrul Programului Twinning „Suport pentru implementarea şi respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România.

Instruirea judecătorilor şi procurorilor în domeniul protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova se încadrează în cadrul Componentei 2 a Proiectului şi este direcţionată spre armonizarea legislaţiei naţionale în domeniu cu normele şi standardele Uniunii Europene.
 
Anastasia Pascari, Directorul executiv al Institutului Naţional al Justiţiei a subliniat că noile relaţii social-economice care s-au dezvoltat pe parcursul mai multor ani, inclusiv în domeniul relaţiilor legate de bunurile intelectuale, au stat la baza formării unei noi ramuri de drept - dreptul proprietăţii intelectuale. Astfel, aceste relaţii social-economice au avut un impact pozitiv asupra dezvoltării atît a dreptului european, cît şi a dreptului naţional în acest domeniu. Dat fiind faptul că apar unele probleme cu privire la punerea în aplicare a legislaţiei naţionale şi internaţionale, în cadrul seminarelor au fost puse în discuţie prevederilor convenţiilor, acordurilor internaţionale şi Directivelor Uniunii Europene, precum şi prevederile naţionale, în cadrul seminarelor au fost discutate prevederile care reglementează acest domeniu. Dumneaei a conchis că lucrările seminarelor vor duce la examinarea mai corectă a litigiilor în cauză.
 
Organizarea seminarului se identifică ca un mijloc de realizare a obiectivului general al Proiectului, în cadrul căruia experţi din statele membre ale Uniunii Europene şi-au împărtăşit experienţa ce ţine de aplicarea legislaţiei în domeniul proprietăţii intelectuale.
 
 „Seminarul este planificat ca unul important pentru ţara noastră fiind organizat pentru sistemul judecătoresc din Republica Moldova…Proiectul a reuşit să aducă un şir de beneficii pentru sistemul de proprietate intelectuală şi sperăm că cu trecerea timpului ele vor fi mai evidente” a menţionat Ion Ţigănaş, vicedirectorul general, AGEPI.
 
În cadrul seminarului, a fost analizată legislaţia Uniunii Europene privind protecţia şi asigurarea respectării drepturilor proprietăţii intelectuale.
 
Jens Feilberg, judecător, fostul Preşedinte al Curţii Comerciale şi Maritime, Copenhaga, Regatul Danemarcei, şi Monica Pop, procuror-şef, Serviciul pentru coordonarea activităţii Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, România au relatat subiecte relevante tematicii abordate.  
 
Au fost puse în discuţie prevederile legislaţiei comunitare în materie civilă vizînd protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, evaluarea unicităţii şi similarităţii mărcilor, regulile privind asigurarea drepturilor aplicate pentru evitarea de obstacole în comerţul legitim şi protecţia acestora contra folosinţei lor abuzive, măsurile şi procedurile care vizează respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi căile de atac în materie civilă.
 
În prezent, pirateria şi contrafacerea sunt fenomene care i-au amploare, fiind modalităţi de extindere ilegală a comerţului fără consimţămîntul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe.
 
Impactul infracţiunilor în domeniul proprietăţii intelectuale asupra societăţii, acţiunile operative şi bune practici de colaborare cu poliţia, serviciul vamal şi titularii de drepturi, metodele investigare a cauzelor penale în domeniu, aprecierea probelor în materie penală prin prisma jurisprudenţei Uniunii Europene, toate au fost analizate şi puse în discuţie în cadrul seminarului prin prisma legislaţiei internaţionale privind infracţiunile în domeniul proprietăţii intelectuale.  
 
Participanţii la seminar au avut posibilitatea de a lua cunoştinţă şi cu aspectele practice naţionale în domeniu. Vera Maciskaia şi Tudor Popivici, judecători, Curtea Supremă de Justiţie au analizat aplicarea legislaţiei naţionale la examinarea cauzelor civile şi penale în domeniul drepturilor protecţiei intelectuale, precum şi investigarea acestor cauze.
 
Republica Moldova este membră a 24 de Convenţii internaţionale în acest domeniu. Actele normative adoptate denotă o practică naţională dezvoltată la acest capitol, necesară a fi ajustată la standardele europene.
 
Proiectul Twinning este al doilea pentru Republica Moldova, a demarat în anul 2011 şi urmează a fi finalizat în aprilie curent.