21. 11. 2011
Este sau nu actul administrativ unul preparatoriu, necesitatea emiterii acestuia, subiecții cu drept de sesizare și obiectul acțiunii în contencios administrativ, competența și procedura examinării acțiunii în cauză, practica națională și jurisprudența CtEDO în materie de contencios administrativ, toate aceste subiecte au fost examinate în vederea aprofundării cunoștințelor în cadrul seminarului „Contenciosul administrativ”, organizat pentru judecători şi procurori de Institutul Național al Justiție în colaborare cu Curtea Supremă de Justiție la 21 noiembrie curent.
Anastasia Pascari, Directorul executiv al Institutului Național al Justiției, Dumitru Visternicean, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Vera Macinskaia, vicepreședinte al Colegiului civil și de contencios administrativ, Curtea Supremă de Justiție, formatori INJ, și Ion Creangă, șef Direcție juridică, Aparatul Parlamentului Republicii Moldova, lector superior, au abordat subiecte relevante reieșind din legislația în vigoare a Republicii Moldova și a jurisprudenței naționale și internațioanale care s-a format pe parcursul acestor ani.
În cadrul seminarului a fost expus și conceptul Codului administrativ. Oportunitatea creării sistemului de instanțe administrative este un capitol specific în cadrul Strategiei de reformare a sectorului justiției 2011-2015. Avînd în vedere şi reformarea contenciosului adminitrativ, ar putea fi instituite instanțe judecătorești care vor activa în calitate de primă instanță la nivel regional, Curtea Supremă de Justiție urmînd să judece recursurile împotriva hotărîrilor examinate în primă instanță de instanțele de contencios administrativ. Totodată, elaborarea Codului administrativ (în curs de elaborare) vine să identifice baza acestei instituții în Republica Moldova, alături de Legea contenciosului administrativ, ținînd cont și de principiile generale ale dreptului administrativ recomandate de Consiliul Europei.
La finele seminarului au fost înmînate certificate de participare.