Instruire în domeniul violenţei în familie şi traficului de fiinţe umane

21. 09. 2011

Timp de două zile, la Institutul Naţional al Justiţiei s-a desfăşurat seminarul „Implementarea legii cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie” şi „Traficul de fiinţe umane ca infracţiune şi drepturile victimelor”, organizat de INJ în parteneriat cu Misiunea OSCE în Republica Moldova pentru judecători, procurori şi avocaţi.

Cu cuvinte de salut în faţa participanţilor au venit la deschiderea seminarului Viorica Puica, şefa Direcţiei instruire şi cercetare, INJ, şi Eugenia Benigni, consilier, Programul Combaterii de fiinţe umane şi gender, Misiunea OSCE, apreciind pozitiv necesitatea instruirii în domeniile indicate.
Violenţa în familie constituie un fenomen reflectat în ziua de azi prin prisma reglementărilor legale, iar înaintarea şi examinarea unor asemenea cazuri determină o procedură complexă, cu aspecte specifice. Adoptarea Legii cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie vine să reglementeze momente, care, deşi nu sunt perfecte, totuşi necesită o interpretare a acestora. Ca parte din politica naţională de ocrotire şi sprijinire a familiei, prevenirea şi combaterea acestui flagel reprezintă o problemă importantă de sănătate publică, fapt pentru care asigurarea respectării principiilor fundamentale ale familiei, egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în realizarea dreptului lor uman la viaţă fără violenţă determină scopul prevederilor legale în acest sens.
În cadrul seminarului, participanţilor li s-a oferit posibilitatea de a lua cunoştinţe referitor la esenţa conceptului de traumă şi nevoile violenţei în familie. Subiectul a fost expus de Lidia Gorceag, psiholog la Centrul de Protecţie şi Asistenţă, Chişinău.
Înţelegerea la timp a caracterului acţiunilor infractorului, esenţa lor etico-morală şi consecinţele sociale, scopul şi urmările violenţei, portretul femeii abuzate şi strategia de reabilitare a acesteia, toate au fost puse în discuţie şi analizate avînd ca exemple situaţii practice reale. A fost expus şi Sistemul Naţional de Referire pentru protecţia victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de persoane, dar şi oportunitatea echipei multidisciplinare în tratarea fenomenului de violenţă în familie.
Necesitatea instruirii în acest domeniu se datorează modificării Legii cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, rolul procurorului în investigarea unor asemenea cazuri fiind unul semnificativ. Moderatorii subiectului, Mariana Gornea, şef-adjunct al secţiei minori şi protecţia drepturilor omului, şi Viorel Ciobanu, şef-adjunct al secţiei antitrafic, Procuratura Generală, au relatat participanţilor mecanismul de soluţionare a actelor de violenţă în familie, modalităţile de solicitare a acestora din partea procurorilor, inclusiv posibilitatea aplicării măsurilor de protecţie a victimei prin emiterea ordonanţei de protecţie de către instanţa de judecată, depistarea şi investigarea cazurilor de trafic de fiinţe umane, audierea victimelor şi importanţa acestora în cadrul probatoriului, precum şi măsurile de protecţie a victimelor traficului de fiinţe umane.
Au fost analizate şi particularităţile examinării cazurilor de violenţă în familie despre care a relatat Viorica Puica, făcînd referire la jurisprudenţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului cu privire la violenţa împotriva femeilor.
Judecarea cauzelor de trafic de persoane în instanţa de judecată constituie o etapă de soluţionare temeinică a cauzei. Cu referire la acest subiect, Maria Ghervas, judecător, Judecătoria Botanica, a relatat participanţilor despre problemele ce apar la judecarea acestor categorii de cauze, astfel încît să nu să se admită încălcarea drepturilor victimelor traficului de persoane.
Svetlana Chintea, manager de program, Centrul Internaţional „La Strada”, a expus unele practici de cooperare cu organele de drept în cazurile de trafic de persoane, impactul acestei colaborări, precum şi optimizarea unei cooperări între organizaţiile neguvernamentale şi organele de drept ca o abordare multidisciplinară în asistenţa victimelor traficului de persoane.
În vederea aprofundării cunoştinţelor în domeniu, participanţii au fost implicaţi în soluţionarea mai multor studii de caz, avîndu-l în calitate de moderator pe Igor Dolea, profesor universitar, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
Certificatele înmînate la finele seminarului atestă instruirea participanţilor în aceste domenii.