Instruire în domeniul aplicării legislaţiei fiscale şi justiţiei pentru minori

17. 04. 2013

Un grup de judecători şi procurori din republică au audiat marţi, 16 aprilie, la Institutul Naţional al Justiţiei, două cursuri de instruire continuă. 

În prima parte a seminarului întitulat „Particularităţile aplicării legislaţiei fiscale”, Anastasia Pascari, Director executiv şi formator INJ, a examinat unele aspecte de utilizare a Legii contenciosului administrativ. Întrucât instituţia contenciosului administrativ este relativ nouă, iar litigiile ce ţin de legislaţia fiscală sunt litigii de contencios administrativ, judecătorii întâmpină unele dificultăţi în activitatea lor. 

În a doua parte a zilei, Nicolae Clima, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, s-a referit nemijlocit la legislaţia fiscală. Aceasta reprezintă totalitatea normelor juridice care stabilesc tipurile impozitelor şi modul de percepere a acestora pe teritoriul Republicii Moldova şi care legiferează relaţiile ce ţin de apariţia, modificarea şi suspendarea angajamentelor fiscale. În afară de Codul fiscal, care este principalul document al legislaţiei fiscale, sunt încă o serie de acte normative care reglementează domeniul dat, de ex. Codul vamal, acte normative sub formă de hotărâri de Guvern, hotărâri şi instrucţiuni ale Serviciului Fiscal de Stat etc. Participanţii au analizat articolele din Codul fiscal care se întâlnesc mai frecvent în practica judecătorească.

Al doilea seminar, desfăşurat pentru un alt grup de judecători şi procurori, a avut ca tematică „Justiţia pentru minori: standardele şi procedurile justiţei pentru minori, abilităţi şi cunoştinţe specifice pentru lucrul cu minorii”.

Formatorii INJ au fost Mariana Gornea, procuror, şef-adjunct al Secţiei minori şi drepturile omului din cadrul Procuraturii Generale, Vitalie Popa, şef al Direcţiei activitate analitică, Oficiul central de probaţiune al Ministerului Justiţiei, Dina Rotarciuc, judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, şi Lidia Gorceag, priholog la Centrul de protecţie şi asistenţă. Prezentările s-au axat pe teme specifice domeniului dat:

  • Concepţii generale privind justiţia pentru copii. Justiţia prietenoasă copilului şi condiţiile speciale de audiere a copilului victimă sau martor al unei infracţiuni.

  • Rolul consilierului de probaţiune în lucrul cu copiii supuşi probaţiunii. Algoritmul întocmirii referatului presentenţial de evaluare psihosocială. Procesul de supraveghere, asistenţă şi consiliere a copiilor condamnaţi la pedepse non-privative de libertate.

  • Particularităţile examinării cauzelor penale şi contravenţionale cu implicarea copiilor de către instanţele judecătoreşti. Particularităţile aplicării măsurilor procesuale de constrângere în privinţa minorilor.

  • Particularităţile tactico-psihologice ale interogării minorilor: victimă, martor, inculpat.