Institutul Naţional al Justiţiei a lansat promoţia a VI-a de candidaţi la funcţiile de judecător şi procuror

07. 04. 2014
Pe 4 aprilie curent, Institutul Naţional al Justiţiei a lansat o nouă promoţie a candidaţilor la funcţiile de judecător şi procuror.
 
Timp de 18 luni, 15 candidaţi la funcţia de judecător şi 25 la funcţia de procuror au urmat cursul de formare iniţială. Pe parcursul studiilor, în timpul stagiilor de practică, dar şi la examenele de absolvire ei au dat dovadă de cunoştinţe bune la disciplinele incluse în planul de învăţământ. Printre cei mai buni absolvenţi care au susţinut examenele de absolvire cu note mare de 9,5, se numără: Eleonora Badan-Melnic, Valentina Stratulat, Angela Serbinov – candidaţi la funcţia de judecător, Alexandru Cernei, Grigore Ciochină, Iana Daranuţa, Ruslan Perevoznic, Diana Beşleagă şi Grigore Niculiţă – candidaţi la funcţia de procuror. În genere, nota medie printre candidaţii la funcţia de judecător e de 9,17, iar printre candidaţii la funcţia de procuror – 9,36.
 
Festivitatea organizată cu prilejul finalizării studiilor celei de-a şasea promoţii a debutat cu onorarea Imnului de Stat al Republicii Moldova.
 
La eveniment, moderat de către Nicolae Gordilă, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, membru al Consiliului INJ, au fost prezenţi Dumitru Visternicean, preşedinte interimar al Consiliul Superior al Magistraturii, Mircea Roşioru, preşedinte al Consiliului Superior al Procurorilor, şef al Direcţiei judiciare din cadrul Procuraturii Generale, membri ai Consiliului INJ, formatori şi personalul Institutului.
 
În alocuţiunea sa, Veaceslav Didâc, director executiv adjunct al INJ, a menţionat: „Acest eveniment are şi o importanţă deosebită, deoarece sistemul nostru de justiţie mizează foarte mult pe o nouă pleiadă de tineri judecători şi tineri procurori într-o perioadă de transformări majore pe calea integrării europene a Republicii Moldova.
 
În cadrul Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, a devenit mult  actuală responsabilitatea Institutului Naţional al Justiţiei pentru formarea iniţială şi continuă a judecătorilor şi procurorilor, responsabilitate care trebuie să se încununeze cu garanţia independenţei, imparţialităţii, integrităţii morale şi profesionale a celor care înfăptuiesc justiţia”.
 
Adresându-se absolvenţilor, dlui a semnalat: „Atrag atenţia la faptul că misiunea nobilă pe care v-aţi ales-o solicită nu numai un înalt grad de pregătire profesională, dar şi calităţi morale ireproşabile. Urmează ca dumneavoastră să fiţi adepţi ai schimbării, să promovaţi şi să aplicaţi noile rigori ale justiţiei moderne, în urma căreia cetăţeanul să beneficieze de serviciul public al unei justiţii cu adevărat independentă, profesionistă şi responsabilă. Anume aceasta au urmărit actualii formatori ai Institutului Naţional al Justiţiei, care au dat dovadă de capacităţi şi aptitudini profesionale necesare pentru a vă pregăti în spiritul transformărilor din sistemul justiţiei”.
 
Iată câteva spicuiri din luările de cuvânt ale invitaţilor, precum şi ale proaspeţilor absolvenţi ai INJ.
 
Dumitru Visternicean, Preşedinte interimar al CSM:
„Vreau să vă felicit că aţi ajuns la un final, dar orice este un început. În cazul dat, absolvirea este începutul candidării dumneavoastră la funcţia pentru care aţi venit să faceţi studii la INJ. Vă îndemn şi vă doresc să îmbunătăţiţi, să perfecţionaţi ceea ce se numeşte sistemul sectorului de justiţie, fie în calitate de procuror, fie în calitate de judecător….”
 
Mircea Roşioru, preşedinte al Consiliului Superior al Procurorilor:
„Ceea ce vă aşteaptă nu este o sarcină deloc uşoară, dar, în calitate de preşedinte al Comisiei de absolvire, pot să-mi exprim convingerea că sunteţi o promoţie bună, o promoţie din care fac parte buni şi chiar foarte buni viitori procurori.
 
În sistemul justiţiei, cei care sunt buni, cei care sunt sârguincioşi şi care se dedau sută la sută profesiei – sunt asimilaţi, iar cei iresponsabili, care nu reuşesc să se integreze în colective, sunt eliminaţi. De fapt, se autoeliminează. Mesajul meu este: să vă dedicaţi profesiei alese, să vă integraţi în colective şi să vă străduiţi să deveniţi buni procurori sau judecători”.
 
Rodica Cornică, absolventă, candidat la funcţia de procuror:
„Suntem onoraţi că suntem absolvenţi ai INJ. Admiterea în această instituţie a constituit o etapă importantă în drumul nostru profesional. Astfel că la un moment dat toate opţiunile noastre s-au redus la una singură – înfăptuirea justiţiei.
 
Absolvirea a studiilor la INJ e o mare realizare pentru noi. Dorim să fim judecători sau procurori corecţi, integri şi responsabili. Încercările la care este supus astăzi sistemul de justiţie dublează greutăţile începutului nostru de tineri specialişti. Suntem convinşi că, datorită abilităţilor şi capacităţilor căpătate pe parcursul instruirii, o să facem faţă tuturor provocărilor: o să schimbăm percepţia societăţii despre justiţie şi calitatea acesteia”.
 
Angela Serbinov, absolventă, candidată la funcţia de judecător:
„INJ a contribuit considerabil la formarea cunoştinţelor teoretice şi a deprinderilor practice pentru viitoarea noastră profesie. Fiecare dintre noi a depus eforturi mari pentru a se afirma. În numele tuturor absolvenţilor aduc mulţumiri, în primul rând, formatorilor – pentru cunoştinţele şi îndrumările oferite, administraţiei INJ – pentru atenţia acordată, iar colegilor le doresc o carieră de succes!”