INJ va instrui avocaţii care asigură asistenţă juridică garantată de stat

03. 05. 2013

În Strategia de reformare a sectorului justiţiei este indicat că INJ, în colaborare cu alţi parteneri, este responsabil de instruirea persoanelor care asigură asistenţa juridică garantată de stat.

Deoarece, deocamdată, în R. Moldova nu există un program de instruire iniţială a avocaţilor publici, subiectul dat a fost pus pe agenda întrevederii de joi, 2 mai, care a avut loc la Institutul Naţional al Justiţiei şi la care au participat Victor Zaharia, Preşedintele Consiliului Naţional pentru asistenţa juridică garantată de stat, Mihai Lupu, avocat, membru al Uniunii Avocaţilor, Harald Ciarlo, avocat, expert NORLAM, Albert Moskowitz, expert OIM, Mihaela Vidaicu, reprezentant ABA ROLI, Ruslan Grebencea, coordonator de program în cadrul Programului comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene privind susţinerea democraţiei în R. Moldova, şi Sergiu Rusanovschi, expert SOROS-Moldova.
 
În debutul discuţiilor, dna Anastasia Pascari, Directorul Institutului Naţional al Justiţiei, s-a referit la necesitatea lansării cât mai grabnice a instruirii avocaţilor publici. „Ne-am adunat ca să stabilim o colaborare, să vedem care sunt necesităţile şi posibilităţile, dar şi priorităţile unei asemenea instruiri. Vom crea un plan comun de activitate. Institutul dispune de o reţea de formatori, iar dacă va trebui – vom anunţa un concurs pentru completarea ei. Important e să stabilim domeniile de instruire. Un asemenea plan de instruire trebuie să-l creăm cât mai repede, pentru a reuşi implementarea lui pe durata realizării Strategiei de reformă, până în 2016”, a spus dumneaei.
 
Victor Zaharia a menţionat că important acum este ca partenerii cu aceleaşi intenţii să „punem la punct un program durabil, ca la începutul anului următor să avem un tablou clar cu tematici de instruire, pentru a evita o instruire haotică”. Bunăoară, Consiliul Naţional pentru asistenţa juridică garantată de stat colaborează şi cu Fundaţia SOROS, atunci când e vorba de instruirea avocaţilor.
 
Harald Ciarlo, avocat, expert NORLAM, a apreciat pozitiv angajarea INJ în programul de instruire a avocaţilor. Dumnealui a subliniat căNORLAM a susţinut în ultimii ani mai multe seminare, la unele din care au participat şi avocaţii, dar este gata să contribuie la o instruire dedicată anume avocaţilor. Importantă este coordonarea eforturilor, pentru a nu dubla tematicile instruirii.
 
Albert Moskowitz, expert OIM, a atras atenţia celor prezenţi asupra faptului că instruirea respectivă are nevoie de un curriculumum şi ar fi bine ca, până vor fi rezolvate alte probleme, de stabilit cine îl va pregăti, cine va scrie exerciţiile, speţele, la care doamna Pascari a sugerat să fie folosită procedura tradiţională: formatorii selectaţi se întrunesc, stabilesc agenda şi pregătesc curriculumul necesar. La capitolul dat şi-au anunţat disponibilitatea de colaborare reprezentanţii ABA ROLI şi ai Fundaţiei SOROS, care au asemenea realizări, parţiale, în cadrul altor proiecte de instruire.