INJ mulțumește donatorilor pentru continuarea colaborării

22. 12. 2015

Ieri, 21 decembrie, a avut loc cea de-a doua ședință în acest an a Comitetului de Coordonare a Donatorilor (Partenerilor) Institutului Național al Justiției. Dat fiind faptul că la ședința precedentă s-a discutat despre prioritățile de activitate în domeniul formării inițiale și formării continue, de data aceasta subiectul întrunirii a fost axat pe totalizări de susținere și pe priorități de activitate în domeniile formare formatori și instruire la distanță.

După o prezentare succintă a programului întrunirii, Diana Scobioală, Director executiv al Institutului Național al Justiției, s-a referit mai detaliat la succesele obținute pe segmentul formare formatori, dar și la problemele instruirii la distanță – cursuri electronice de formare continuă lansate în anul curent cu susținere substanțială din partea ROLISP. Aceste cursuri sunt create conform unui plan aprobat în fiecare an de către Consiliul INJ. Deocamdată, au fost create cinci cursuri, dintre care trei deja sunt prestate, ar două sunt la etapa de testare. În plus, un curs a fost testat pe platforma HELP, beneficiarii lui fiind judecători și procurori. Sigur că formarea la distanță rămâne una dintre prioritățile de activitate ale INJ, stabilindu-se cerințe concrete de modernizare a ei, dar și de mărire a numărului de beneficiari. Solicitarea INJ este ca aceste cursuri să corespundă criteriilor stabilite pentru instruirea pe cale electronică.

S-a mai menționat că în 2015 au avut loc modificări în sistemul informațional al Institutului, a fost lansată o sală de videoconferințe și dotată o sală de calculatoare, iar ROLISP a oferit un set impunător de tablete.

În luările lor de cuvânt, Alexandru Cocârță, manager de proiect PNUD, s-a pronunțat pe marginea instruirii la distanță, ca bază pentru o soluție de e-learing eficientă, activitate în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru protecția și promovarea drepturilor omului”, Luciana Iabangi, lider de echipă formare judiciară la USAID ROLISP, a prezentat susținerea ROLISP și efectele acesteia în domeniul formării formatorilor și instruirii la distanță, iar Dumitrița Bologan, consultant juridic la Misiunea NORLAM în Moldova s-a referit la rezultatele obținute din parteneriatul NORLAM cu INJ în domeniul formării formatorilor.

Pe segmentul formare formatori, acțiune realizată în conformitate cu Planul de formare a formatorilor pentru anul 2015, aprobat prin Hotărârea Consiliului INJ nr.13/2 din 27.11.2014, au avut loc 17 activități de formare: cursuri de instruire, seminare, ateliere de lucru. Au fost certificați 205 formatori.

O experiență relevantă în domeniu a fost crearea Grupului-resursă de formatori, constituit din judecători, procurori și avocați. La realizarea ideii și-au dat concursul Misiunea NORLAM, Asociația ABA ROLLI și Consiliul Europei. Cu eforturi conjugate, în acest grup se fac investiții deja al treilea an, formatorii beneficiind de instruiri aprofundate pe diferite tematici. Cunoștințele acumulate de formatorii naționali cu susținerea partenerilor externi sunt folosite în cadrul programelor de formare inițială și formare continuă.

În final, Diana Scobioală le-a mulțumit donatorilor pentru susținere, le-a prezentat prioritățile în activitatea INJ pentru anul 2016, iar reprezentantul Ambasadei SUA în Republica Moldova, Radu Foltea, s-a pronunțat pe loc asupra acțiunilor care vor fi susținute de către această ambasadă.