Implementarea legislației R. Moldova cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie

01. 12. 2016

40 de judecători, procurori și avocați participă azi și mâine, 1-2 decembrie, la cursul de formare continuă „Implementarea legislației Republicii Moldova cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie”. Evenimentul se înscrie în contextul desfășurării campaniei mondiale „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”, care debutează anual la 25 noiembrie, Ziua internaţională împotriva violenţei asupra femeii, şi se încheie la 10 decembrie, Ziua drepturilor omului.

Este al optulea seminar cu această tematică, organizat de către Institutul Național al Justiției și Centrul de Drept al Femeilor, cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Moldova, al Misiunii OSCE în Moldova și al Fundației OAK. De la începutul acestui an și până în prezent alți 84 de judecători, 89 de procurori și 24 de avocați au fost instruiți și certificați în domeniul respectiv.

Instruirea are scopul de a consolida capacitățile specialiștilor care activează în domeniul justiției și schimbul de bune practici în domeniul combaterii violenței în familie. Fenomenul violenţei în Republica Moldova, trauma şi nevoile victimei violenţei în familie, rolul procurorului în investigarea şi soluţionarea cazurilor de violenţă, precum şi particularităţile examinării de către instanţele judecătoreşti a cazurilor de violenţă domestică sunt cele mai importante teme abordate în cadrul seminarului.

În calitate de formatori sunt prezenți experții Lidia Gorceag, psiholog la Centrul de protecție și asistență, Mariana Gornea, adjunctul procurorului-şef al Secţiei minori şi drepturile omului de la Procuratura Generală, Maria Ghervas, judecător la Curtea Supremă de Justiție, Olga Pisarenco, dr. în drept, conferențiar universitar, avocat, Arina Țurcan și Eleonora Grosu, avocat, și, respectiv, coordonator de programe la Centrul de Drept al Femeilor.

Subiectele incluse în agenda cursului le puteți vedea aici.