Impactul jurisprudenţei CtEDO asupra cadrului legislativ naţional

02. 04. 2014
Pe 1şi 2 aprilie curent, Institutul Naţional al Justiţiei, în colaborare cu Misiunea Norvegiană de Experţi pentru promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (NORLAM), a organizat, pentru judecătorii din mai multe regiuni ale republicii, seminarul cu genericul JURISPRUDENŢA CURŢII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI ŞI METODA JURIDICĂ CONFORM TRADIŢIEI PRECEDENTULUI JUDECĂTORESC.
 
Cursul de două zile este primul din acest an realizat cu contribuţia Norvegiei la consolidarea supremaţiei legii şi a promovării drepturilor omului.
 
Menţionăm cu această ocazie că echipa NORLAM şi-a schimbat componenţa: Marit Helene Evjemo, procuror public, este noul şef al Misiunii în Republica Moldova; Inger Wiing, judecător la Curtea de Apel din Oslo, s-a alăturat echipei în ianuarie curent, succedându-l pe Torolv Groseth, al cărui mandat în Republica Moldova s-a încheiat, şi Ingve Skoly, procuror în cadrul poliţiei, a sosit la începutul lunii martie curent, succedându-l pe Bjørn Larsen.
 
Dat fiind faptul că Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a pronunţat hotărâri care au dus la modificarea legislaţiei mai multor ţări, experţii norvegieni au venit cu scopul de a acorda asistenţă la realizarea reformelor democratice, dar şi de a efectua un schimb de opinii şi experienţe cu profesioniştii din sistemul judecătoresc naţional.
 
Alţi formatori care au participat la seminar au fost Denis Arcuşa, consultant juridic local în cadrul NORLAM, cu subiectul Metodele de căutare a jurisprudenţei relevante a CtEDO; Ion Oboroceanu, procuror, formator INJ, care a abordat rolul procurorului în aplicarea jurisprudenţei CtEDO la nivel naţional şi Vladislav Gribincea, avocat, director executiv al Centrului de resurse juridice din Moldova, relatând despre impactul jurisprudenţei CtEDO asupra cadrului legislativ naţional.
 
Printre subiectele discutate se enumără şi Prezentarea generală asupra precedentului, regulilor şi tehnicilor relevante de interpretare, Conflictul dintre dreptul naţional şi jurisprudenţa CtEDO, Structura hotărârilor CtEDO şi Unele aspecte ale jurisprudenţei CtEDO legate de articolele 3, 5, 6, 8 şi 10 ale Convenţiei europene pentru drepturile omului.
 
Seminarul a combinat caracterul teoretic cu cel practic, audienţii având posibilitatea, pe lângă acumularea noilor cunoştinţe şi experienţe, să analizeze studii de caz, să lucreze în grupuri şi să ia decizii cu referire la uniformizarea practicii judiciare.
 
Atenţionăm că subiectul JURISPRUDENŢA CURŢII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI va fi tratat şi în cadrul altor seminare ce vor avea loc pe parcursul acestui an.