A fost finalizat cursul de formare iniţială a consilierilor de probaţiune

02. 12. 2014

Timp de trei luni, 18 consilieri de probaţiune au urmat la Institutul Naţional al Justiţiei, cursuri de instruire iniţială. Consilierii de probaţiune sunt specialiştii care asigură modalităţile de reabilitare a infractorilor, prevenind astfel recidiva.

Pe parcursul studiului, audienţii au obţinut următoarele competenţe: cunoaşterea, interpretarea şi aplicarea normelor juridice care reglementează statutul şi activitatea consilierilor de probaţiune; cunoaşterea şi posedarea standardelor naţionale şi internaţionale de deontologie profesională; cunoaşterea şi utilizarea celor mai eficiente tehnologii de exercitare a atribuţiilor; autoinstruire, perfecţionare profesională continuă şi aplicarea uniformă a atribuţiilor; autoanaliză, autoevaluare, capacităţi de identificare a soluţiilor în problemele din domeniul de activitate; contribuirea la implementarea concepţiei şi a principiilor instituţiei probaţiunii.
 
Grupul de consilieri de probaţiune a început instruirea la 8 septembrie curent, aceasta fiind divizată în 6 săptămâni de cursuri teoretice la INJ şi 6 săptămâni de stagiu de practică în oficiile de probaţiune. Programul de instruire a conţinut următoarele discipline: Bazele teoretice ale probaţiunii; Organizarea şi funcţionarea organelor de probaţiune; Baza normativă (Codul penal, Codul procesual penal şi principiile aplicării lui, Codul de executare şi principiile aplicării lui, Legea cu privire la adaptarea socială a persoanelor eliberate din locurile de detenţie); Probaţiunea presentenţială şi asistenţa psiho-socială la etapa presentenţială; Probaţiunea sentenţială în comunitate, penitenciară şi postpenitenciară; Organizarea procesului de evaluare a personalităţii şi planificare; Evaluarea personalităţii, riscului de recidivă, motivaţiei pentru schimbare; Organizarea procesului de evidenţă, supraveghere, asistenţă şi consiliere; Probaţiunea juvenilă;Importanţa şi necesitatea implicării comunităţii în activitatea de probaţiune; Deontologia profesională a consilierilor de probațiune; Programe probaţionale şi instrumente specifice de lucru;Monitorizarea pedepselor comunitare; Abilităţi de comunicare; Aspecte CEDO incidente activității consilierului de probațiune; Familiarizarea cu legislația anticorupție.
 
Cursul de instruire a finalizat cu opt ore de sinteză, după care consilierii de probaţiune au susţinut – pe 1 decembrie curent – examenul de capacitate, care a constat în verificarea cunoştinţelor la următoarele discipline:
  • Organizarea și funcționarea organelor de probațiune;
  • Probaţiunea sentenţială în comunitate, penitenciară şi postpenitenciară;
  • Organizarea procesului de evidenţă, supraveghere, asistenţă şi consiliere;
  • Probaţiunea juvenilă.
Comisia pentru examenul de capacitate a consilierilor de probaţiune a fost aprobată prin Hotărârea nr. 13/4 din 21.11.2014 a Consiliului INJ. Din ea au făcut parte: preşedinte – Sergiu Mărgărint, şef-adjunct al Oficiului Central de Probaţiune, membri – Igor Sandu, şef-adjunct al Direcţiei monitorizarea activităţii de probaţiune din cadrul OCP, şi Valeria Şterbeţ, şefa Secţiei didactico-metocică şi cercetări din cadrul Direcţiei instruire şi cercetare a INJ, secretar – Olga Bajag, specialist principal în Direcţia resurse umane a OCP. Rezultatele examinării cunoştinţelor acumulate de către consilierii în devenire au fost apreciate cu note de la 8 la 10.
 
După aprobarea rezultatelor examenului de capacitate de către Consiliul INJ, consilierilor de probaţiune li se vor înmâna certificate care confirmă susţinerea cursului de instruire iniţială.