A fost evaluat stagiul de practică al audienților INJ

25. 01. 2013

Vineri, 25 ianuarie, la INJ s-a desfășurat ședința de totalizare a rezultatelor stagiului de practică al audienților la instruirea inițială din promoția a cincea, care vor absolvi studiile în primăvara curentă. Ședința a avut loc în urma examenelor susținute de audienți în fața Comisiei pentru evaluarea stagiului de practică, constituită prin ordinul Directorului executiv al INJ în următoarea componență: președinte – Veaceslav Didâc, director executiv adjunct, membri – Mariana Pitic, șefa Direcției instruire și cercetare, Vladimir Holban, șeful Secției instruire inițială, Anatol Țurcanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Roșioru, procuror, șef al Direcției judiciare din cadrul Procuraturii Generale, secretarul Comisiei – Natalia Visternicean, consultant în Secția formare inițială a INJ.

În luarea sa de cuvânt, Veaceslav Didâc a menționat: „Rezultatele evaluării stagiilor de practică arată că toți audienții Institutului au manifestat o pregătire teoretică bună, care le va permite pe viitor să exercite funcția de judecător sau de procuror, fapt confirmat de către toți tutorii de practică. Comisia a apreciat înalt competențele dobândite de audienți în cadrul stagiilor de practică. Cea mai mică notă a fost 9,36, iar cea mai mare – 9,96. Sunt note foarte bune”.

Toți audienții au declarat că stagiul de practică a fost benefice și foarte util. În cadrul lui, ei au avut posibilitatea de a-și aprofunda cunoștințele teoretice, de a-și dezvolta abilitățile și capacitățile formate în procesul instruirii la Institut. În același timp, mulți audienți consideră că durata stagiului de practică este prea scurtă și propun prelungirea ei cu o lună-două. Se mai propune ca stagiul de practică să înceapă în luna septembrie, dar nu în iulie-august, când majoritatea procurorilor, judecătorilor sau a ofițerilor de urmărire penală se află în concediu. O altă propunere demnă de atenție este ca programul de învățământ să fie planificat astfel încât semestrul trei să se încheie odată cu stagiul de practică, apoi să urmeze examenele de absolvire.
 
În cadrul ședinței, au luat cuvântul și conducători ai stagiului de practică, și audienți. Bunăoară, Vitalie Lungu, procuror la Procuratura sectorului Botanica din Chișinău, a ținut să menționeze că stagiul de practică de șase luni este suficient pentru audienții INJ, dacă ei dau dovadă de inițiativă și se implică plenar în perioada respectivă. Dumnealui susține propunerea de a programa stagiul de practică în ultimul semestru de studii. „Unii audienți se plâng că, pe parcursul stagiului de practică, au trebuit să facă și lucruri pe care ei le consideră inutile. Nu-i corect, pentru că și noi, ca procurori, executăm zilnic asemenea lucruri „inutile”, precum ar fi completarea borderourilor sau întocmirea și expedierea citaților”, a spus procurorul, în calitatea sa de conducător al stagiului de practică.
 
Audientul Petru Harmaniuc, candidat la funcția de judecător, a respins opinia colegilor care consideră că, în timpul stagiului de practică, audienților ar trebui să li se ofere posibilitatea de a întocmi, examina și semna acte procedurale. Este cunoscut că justiția poate fi înfăptuită doar de instanțele judecătorești și, pentru a susține dorința lor, trebuie modificată legea cu privire la statutul judecătorului, al ofițerului de urmărire penală, al procurorului – ceea ce nu-i de competența Institutului Național al Justiției.
 
Audientul Vitalie Midrigan, viitor candidat la funcția de judecător, referindu-se în general la stagiul de practică, a atins o temă importantă pentru întregul contingent de audienți: posibilitatea de a include stagiul de practică în stagiul general de muncă.
 
Mai pe larg despre evaluarea stagiului de practică, precum și opinii ale audienților pe marginea acestuia, citiți în numărul următor al Revistei Institutului Național al Justiției, care o să apară la începutul lunii aprilie.