18. 03. 2013
Vineri, 15 martie, a avut loc şedinţa Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei. Ea a fost prezidată de noul preşedinte al Consiliului – Eduard Ababei, vicepreşedinte al Curţii de Apel Bălţi.
Şedinţa a avut următoarea agendă: aprobarea componenţei Comisiei pentru examenele de absolvire; scrisoarea Ministerului Justiţiei referitoare la conţinutul Regulamentului de organizare a concursului de admitere la cursurile de formare iniţială a judecătorilor şi procurorilor la Institutul Naţional al Justiţiei; completarea reţelei de formatori; modificarea Regulamentului cu privire la organizarea concursului privind suplinirea posturilor didactice şi remunerarea muncii din 06.06.2007; aprobarea Planului de învăţământ pentru instruirea iniţială a şefilor secretariatelor instanţelor judecătoreşti în anul 2013; aprobarea Planului de învăţământ pentru instruirea iniţială a consilierilor de probaţiune în anul 2013; aprobarea curriculumului pentru instruirea iniţială a şefilor secretariatelor instanţelor judecătoreşti în anul 2013.
Cea mai stringentă problemă de pe ordinea de zi a fost aprobarea componenţei Comisiei pentru examenele de absolvire, care urmau să înceapă azi, 18 martie. O informaţie la subiectul dat a prezentat dna Anastasia Pascari, Director executiv al INJ. Dumneaei a menţionat că, prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr.214/8 din 05.03.2013, membri în comisiile pentru examenele de absolvire au fost desemnaţi Dumitru Visternicean, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecător detaşat de la Curtea Supremă de Justiţie, şi Petru Ursache, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, iar prin Ordinul nr.372-p din 11.03.2013, semnat de prim-adjunctul Procurorului General al Republicii Moldova, membri în comisiile pentru examenele de absolvire au fost desemnaţi Mircea Roşioru, procuror-şef al Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale, şi Inga Furtună, şefa Secţie combatere tortură a Procuraturii Generale.
În urma discuţiilor şi a altor propuneri din partea celor prezenţi la şedinţă, Consiliul a aprobat componenţa Comisiei pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială de către candidaţii la funcţia de judecător în următoarea componenţă: preşedinte – Dumitru Visternicean, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecător detaşat de la Curtea Supremă de Justiţie, membri – Petru Ursache, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, Nelea Budăi –judecător la Curtea de Apel Chişinău, Vladimir Lupu – prim-adjunct al procurorului mun. Chişinău, Alexandru Nichita –procuror, şef al Secţiei investigaţii financiar-economice din cadrul Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii Generale, secretar – Cristina Godoroja, consultant în Secţia formare formatori şi relaţii internaţionale, Direcţia instruire şi cercetare a INJ. Iar Comisia pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială de către candidaţii la funcţia de procuror a fost aprobată în următoarea componenţă: preşedinte – Mircea Roşioru, procuror-şef al Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale, membri – Inga Furtună, şef Secţie combatere tortură a Procuraturii Generale, Alexandru Cladco, procuror, şef al Secţiei analiză şi implementare CEDO din cadrul Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale, Gheorghe Ulianovschi, preşedintele Curţii de Apel Comrat, Alexandru Gheorghieş, preşedintele Curţii de Apel Bălţi, secretar –Natalia Visternicean, consultant în Secţia instruire iniţială, Direcţia instruire şi cercetare a INJ.
Consiliul a completat reţeaua de formatori, incluzând în lista de formatori ai Institutului Naţional al Justiţiei la cursurile de formare iniţială şi continuă (prin cumul şi ocazional) persoanele care au susţinut concursul pentru suplinirea posturilor didactice în cadrul INJ. Iar după ce a luat act de demersul Ministerului Justiţiei privind conţinutul Regulamentului de organizare a concursului de admitere la cursurile de formare iniţială a judecătorilor şi procurorilor la Institutul Naţional al Justiţiei, a efectuat modificări şi completări ale Regulamentului privind organizarea concursului privind suplinirea posturilor didactice şi remunerarea muncii din 06.06.2007, a aprobat Planul de învăţământ pentru formarea iniţială a şefilor secretariatelor instanţelor judecătoreşti în anul 2013 şi Planul de învăţământ pentru formarea iniţială a consilierilor de probaţiuneîn anul 2013.
Ultimul punct de pe agenda şedinţei a fost aprobarea curriculumului pentru formarea iniţială a şefilor secretariatelor instanţelor judecătoreşti. Acesta a fost aprobat pentru următoarele discipline:
1. Cadrul legal ce reglementează statutul şi activitatea şefilor secretariatelor instanţelor judecătoreşti;
2. Activitatea administrativ-judiciară a instanţelor judecătoreşti;
3. Abilităţi manageriale;
4. Gestionarea resurselor umane;
5. Gestionarea resurselor financiare;
6. Gestionarea circuitului de dosare;
7. Achiziţii publice;
8. Gestionarea şi utilizarea tehnologiilor informaţionale;
9. Elemente de drept procesual;
10. Comunicarea persuasivă;
11. Deontologia profesională a şefilor secretariatelor instanţelor judecătoreşti;
12. Relaţii cu publicul şi mass-media;
13. Familiarizarea cu legislaţia anticorupţie;
14. Protecţia datelor cu caracter personal.