Tinerii de la Asociația Studenților în Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova și studenții Institutului de Științe Penale și Criminologie Aplicată, au vizitat, în după-amiaza zilei de joi, 16 mai 2024, Institutul Național al Justiției.
Pentru a înțelege mai bine menirea și rolul INJ în formarea viitorilor judecători și procurori, vizitatorii au interacționat cu Directorul interimar al INJ, Adrian Cerbu, cu șefa Secției instruire inițială, Iulia Gorbatenco, precum și cu absolvenții INJ – Eleonora Badan-Melnic, judecătoare la Judecătoria Centru, Octavian Bivol, procuror în Procuratura mun. Chișinău, Doina-Cezara Galan și Cătălin Lîsîi, candidați la funcția de procuror.
În particular, juriștii în devenire au aflat despre procedura de admitere și despre procesul complex de formare inițială cu accent pe dezvoltarea abilităților practice esențiale pentru profesia de judecător sau de procuror. De asemenea, au fost abordate diverse aspecte ce țin de efectuarea simulărilor de procese și a altor activități practice care contribuie la pregătirea audienților pentru carierele ulterioare.
Astfel, obținând o perspectivă detaliată asupra modului în care funcționează această instituție importantă în sistemul nostru de drept, tinerii și-au conturat o imagine mai clară asupra parcursului profesional pe care pot să-l urmeze după absolvirea cursurilor de formare inițială la INJ.
Spre finalul vizitei, studenții au făcut un tur prin cele mai reprezentative săli de studii ale Institutului Național al Justiției: sala de calculatoare și cea de simulare a proceselor de judecată.
Institutul Național al Justiției este singura instituție de formare judiciară din țară care pregătește viitori judecători și procurori. Formarea inițială durează 18 luni, iar audienții primesc lunar o bursă în mărime de un salariu mediu pe economie. În perioada 20 mai-19 iunie 2024, potențialii audienți ai INJ își pot depune dosarele online în Sistemul Informațional al INJ. Pentru mai multe detalii, accesați https://www.inj.md/admiterea-inj.