Executarea tardivă şi durata excesivă de examinare a cauzelor judecătoreşti

15. 06. 2012

Executarea tardivă şi durata excesivă de examinare a cauzelor judecătoreşti sunt cele mai răspândite probleme în jurisprudenţa CEDO. Pentru R. Moldova, ne-executarea hotărârilor judecătoreşti se plasează chiar pe locul întâi.

Englezii spun că justiţia întârziată este o justiţie nulă sau chiar este echivalentul cu a priva pe cineva de dreptul la justiţie. Pentru buna funcţionare a sistemului de justiţie nu-i suficientă doar independenţa judecătorilor, ci este nevoie şi de executarea eficientă a hotărârilor judecătoreşti. R. Moldova a făcut paşi importanţi pe această cale şi vom menţiona în acest sens introducerea sistemului privat de executare , dar şi Legea 87 din 21.04.2011– privind repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătoreşti.

E important ca în R. Moldova să fie stabilită o practică eficientă de executare a hotărârilor judecătoreşti la nivel naţional. Numai astfel o să scadă numărul adresărilor la CEDO şi o să crească încrederea cetăţenilor în sistemul de justiţie din ţara noastră.   

Despre aceasta s-a discutat la seminarul „Eficacitatea remediilor naţionale cu privire la durata excesivă a procedurilor judiciare şi de executare”, eveniment organizat de INJ şi Consiliul Europei la 14 şi 15 iunie, în cadrul proiectului finanţat de Fondul Fiduciar pentru Drepturile Omului . Scopul seminarului a fost ca judecătorii, procurorii şi executorii judecătoreşti să discute, în baza unor studii de caz, anumite aspecte ale punerii în aplicare a legilor din 2011 care au instituit căi de atac interne cu privire la durata excesivă a procedurilor judiciare şi de executare, precum şi interpretarea acestora în conformitate cu cerinţele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Seminarul a fost o continuare, la solicitare, a seminarului din 27-28 martie 2012 şi a prezentat un atelier de lucru tehnic, cu accent pe analiza studiilor de caz, urmată de discuţii cu experţi ai Consiliului Europei, în lumina jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului. Au fost puse în discuţie anumite aspecte ce ţin de interpretarea "termenului rezonabil" şi calcularea sumei compensaţiei ce urmează a fi acordată solicitanţilor în cazurile privind durata procedurilor, cazurile de executare tardiva sau ne-executare. Analiza studiilor de caz  a avut loc în grupuri.

În cadrul atelierului de lucru au fost prezenţi judecători de la instanţele care examinează cererile depuse în conformitate cu legile din 2011 (Judecătoria Râşcani, Curtea de Apel Chişinău şi Curtea Supremă de Justiţie), reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului Justiţiei.

În luările lor de cuvânt la deschiderea seminarului, Viorica Puica, Şefa Direcţiei instruire şi cercetare a Institutului Naţional al Justiţiei, Lilian Apostol, Şef interimar al Direcţiei agent guvernamental a Ministerului Justiţiei din R. Moldova, Tatiana Răducanu, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, şi Ghenadie Barbă, Şef adjunct al Oficiului Consiliului Europei în R. Moldova, au menţionat că dezvoltarea sistemului de justiţie al R. Moldova este şi va rămâne o prioritate a Consiliului Europei, iar seminarele respective au scopul de a contribui la implementarea efectivă la nivel naţional a remediilor contra duratei excesive a proceselor judecătoreşti, ceea ce va face să scadă numărul de cereri la Curtea de la Strasbourg, 40% din hotărârile căreia faţă de R. Moldova se referă exclusiv la problema neexecutării hotărârilor judecătoreşti.

Lilian Apostol, Şef interimar al Direcţiei agent guvernamental de la Ministerul Justiţiei, a incitat discuţiile cu „Prezentarea prevederilor legilor cu privire la remediile naţionale împotriva duratei excesive a procedurilor judiciare şi de executare în R. Moldova şi a cerinţelor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”, după care au urmat experţi ai Consiliului Europei:  Jakub Wołąsiewicz, agent guvernamental, Ministerul Afacerilor  Externe din Polonia, -  „Experienţa Poloniei în privinţa introducerii remediilor împotriva procedurilor cu durată excesivă”, Marica Pirošíková, agent guvernamental la Ministerul Justiţiei din Republica Slovacă – „Experienţa Republicii Slovace în introducerea împotriva procedurilor cu durată excesivă”, Natalia Pavlova, judecător la Curtea Supremă Comercială a Federaţiei Ruse, cu „Experienţa Federaţiei Ruse în implementarea hotărârii pilot Burdov (No. 2) emisă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.

Pe parcursul acestui atelier de lucru, s-a vorbit la subiect, deseori în contradictoriu. Bunăoară, vom menţiona o remarcă pe marginea tergiversării examinării cauzelor în instanţa de judecată. Unul dintre participanţii la seminar s-a întrebat dacă Ministerul Justiţiei, înainte de a elabora respectivul act legislativ, a făcut o analiză pentru a stabili motivele obiective ce duc la tergiversarea examinări cauzelor în instanţele de judecată. Aici s-a menţionat faptul că una din cauzele obiective este volumul mare de lucru al judecătorilor din ţara noastră şi lipsa asistenţilor care să-i ajute pe aceştia. Alta-i situaţia în străinătate. În SUA, bunăoară, un judecător la Curtea de Apel este asistat de cinci persoane – doi referenţi, un grefier şi un asistent tehnic. „Cel care a propus punerea în aplicare a acestei legi s-a gândit oare şi la mărirea numărului de judecători pentru ca ea să poată fi realizată?”.  Sigur, executarea „în termeni rezonabili” a volumului de lucru nu întotdeauna depinde numai de judecător, ci şi de condiţiile pe care i le creează statul. Tatiana Răducanu, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, susţine că, atunci când vorbim de executare în termen rezonabil, o mare responsabilitate le revine judecătorilor din primele instanţe şi celor de la curţile de apel, care trebuie să cunoască în detaliu cum să examineze corect o cauză. Ea le-a propus acestora ghidul practic de pe site-ul Ministerului Justiţiei www.justice.gov.md, unde vor găsi răspunsuri concrete la întrebarea ce înseamnă „termen rezonabil”, care sunt cauzele de încălcare a lui şi care-i vina statului în cazul în care n-a fost respectat termenul rezonabil. Moderatorul Veronika Kotek, Şef de secţie în Departamentul de executare a hotărârilor  Curţii  Europene a Drepturilor Omului, a susţinut-o, exprimându-şi doleanţele că seminarul va rămâne de un folos deosebit pentru audienţi.