Drepturile persoanelor cu dizabilităţi: subiect de conferinţă internaţională

09. 07. 2015

Astăzi, 9 iulie, în incinta Institutului Naţional al Justiţiei, şi-a început lucrările Conferinţa internaţională ştiinţifică-practică „5 ani de la ratificarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Analiza aspectelor juridice şi practice”, care va dura două zile.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Oficiul Avocatului Poporului, este susţinut de către Uniunea Europeană şi PNUD Moldova în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor naţionale de protejare a celor mai vulnerabile persoane din Republica Moldova de tortură”, de către Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei şi PNUD Moldova în cadrul proiectului „Susţinerea Instituţiilor Naţionale pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Omului conform recomandărilor Comitetelor Convenţionale ONU şi Revizuirii Periodice Universale”.
 
La deschiderea conferinţei au fost transmise mesaje din partea unor instituţii, reprezentate prin Liliana Palihovici, Vicepreşedinte al Parlamentului, Mihail Cotorobai, Avocatul Poporului, Diana Scobioală, Director executiv al INJ, Ion Casian, Vicepreşedintele Comisiei parlamentare drepturile omului şi relaţii interetnice, Ruxanda Glavan, Ministru în exerciţiu al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Claude Cahn, Consilierul pentru drepturile omului de la Oficiul Naţiunilor Unite al Coordonatorului Rezident în Moldova.
 
În luarea sa de cuvânt, Diana Scobioală a menţionat că „marea problemă constă în schimbarea de atitudine faţă de persoanele cu dizabilităţi, schimbare care poate fi provocată în cadrul unor conferinţe sau seminare – ceea ce ne face şi pe noi, în calitate de gazdă, mai sensibili, deoarece instituţia noastră este responsabilă de formare de atitudini, formare de abilităţi şi competenţe, în special ale judecătorilor şi ale procurorilor”.
 
Pe parcursul celor două zile de desfăşurare a evenimentului ştiinţific vor fi prezentate şi dezbătute peste 40 de comunicări pe marginea mai multor subiecte, printre care: implementarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi în R. Moldova; particularităţile implementării Convenţiei în Lituania, România şi Ucraina; situaţia privind respectarea drepturilor beneficiarilor din cadrul internatelor psihoneurologice; respectarea dreptului la vot şi a dreptului la muncă  a persoanelor cu dizabilităţi, accesul acestora  la educaţie, la infrastructura socială, la mediul informaţional etc.
 
Sesiunile sunt completate cu patru ateliere de lucru  cu următoarele tematici: „Incluziunea socială a copiilor cu dizabilităţi”, „Accesul persoanelor cu dizabilităţi la infrastructura socială”, „Situaţia privind respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi psihosociale”, „Accesul persoanelor cu dizabilităţi la justiţie”.
 
Conferinţa reuneşte parlamentari, demnitari cu atribuţii în domeniu, autorităţi publice centrale şi locale, experţi, reprezentanţi ai instituţiilor de drept şi ai societăţii civile, oaspeţi din străinătate.