Discuții publice „Construirea podurilor de încredere dintre societatea civilă și sectorul justiției

17. 03. 2017

Așteptările, realizările și provocările reformei sectorului justiției au fost în dezbatere publică azi, 17 martie, la Institutul Național al Justiției. Evenimentul cu genericul „Construirea podurilor de încredere dintre societatea civilă și sectorul justiției” a pus în evidență problemele apărute în procesul de reformare a sectorului justiției în Republica Moldova, precum și rolul societății civile în susținerea acesteia.

La dezbateri au participat Excelența Sa Domnul James D Pettit, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai factorilor de decizie și ai societății civile.

În cadrul discuțiilor s-a trecut în revistă principalele obiective, priorități și direcții strategice care au fost urmărite de Strategia de reformă a sectorului justiției (SRSJ), așteptările care au fost puse la baza Strategiei și rezultatele reformei, inclusiv restanțele și problemele care au tergiversat transpunerea plenară a acțiunilor programate de SRSJ.

Au fost abordate și experiențele reprezentanților-cheie ai sectorului justiției în implementarea acțiunilor de reformă, de colaborare și interacțiune cu societatea civilă, precum și experiențele societății civile de participare la promovarea reformei și de interacțiune cu actorii din sectorul justiției.

Despre impactul reformei asupra Institutului Național al Justiției a vorbit Diana Scobioală, Directorul INJ.

Evenimentul este primul dintr-o serie de reuniuni la nivel înalt dintre societatea civilă și reprezentanții autorităților din sectorul justiției. A fost organizat de Freedom House în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sistemul judecătoresc în Republica Moldova” și susținut de Departamentul de Stat al SUA prin intermediul Biroului Internațional pentru Narcotice și Afaceri Interne al Ambasadei SUA.