Dirk Mirow: „Suntem disponibili pentru colaborare în continuare”

21. 02. 2013

La Chişinău se află într-o vizită de lucru Dirk Mirow, Director executiv al Fundaţiei germane pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ), care susţine o serie de proiecte în cadrul implementării Strategiei de reformă a sectorului justiţiei din Republica Moldova. Dumnealui a avut programate mai multe întâlniri cu oficialităţi responsabile de transformările în domeniul justiţiei, pentru a stabili şi concretiza solicitările de susţinere din partea Fundaţiei pe parcursul anului curent.

Azi, Dirk Mirow, însoţit de Stefan Hülshörster, Director executiv adjunct, Nata Sanadiradze, colaborator, şi Aliona Bleah, reprezentantul IRZ în Republica Moldova, au făcut o vizită şi la Institutul Naţional al Justiţiei. Aici au susţinut o discuţie desfăşurată şi constructivă cu Anastasia Pascari, Director executiv, Mariana Pitic, şefa Direcţiei instruire şi cercetare, şi Ecaterina Popa, şefa Secţiei instruire continuă.
 
După o scurtă prezentare a activităţii Institutului, făcută de dna Pascari, subiectul principal al discuţiilor au fost seminarele de instruire continuă a judecătorilor şi procurorilor cu susţinerea Fundaţiei IRZ, la care vor fi invitaţi şi experţi în domeniu din Germania. Printre acestea se numără şi două seminare care vor avea ca temă medierea şi litigiile comerciale. Totodată, s-au făcut concretizări pe marginea unor discuţii anterioare privind organizarea a două conferinţe internaţionale împreună cu Universitatea de Stat din Moldova. Prima, „Dreptul privat, ca factor în dezvoltarea relaţiilor economice”, este programată în primăvară, iar a doua, desfăşurarea căreia este programată în toamnă, va fi consacrată aniversării a 10-a de la adoptarea Codului civil al Republicii Moldova. La conferinţe vor participa experţi din diferite ţări, dar se doreşte ca la ambele să fie prezent şi domnul Prof. Dr. h.c. Rolf Knieper, expert în drept civil si economic din Germania, care a fost unul dintre consultanţii pricipali la pregătirea proiectului Codului civil al Republicii Moldova.
 
Oficialităţile de la IRZ, fundaţia care a donat Institutului Naţional al Justiţiei un server pentru a pune în aplicare programul de instruire continuă la distanţă, au promis că, degrabă, vor trimite şi un specialist care va oferi consultanţă privind lansarea şi susţinerea activităţii acestuia.
 
S-a discutat şi pe marginea unor alte subiecte ce ţin de reformă în sectorul justiţiei, cum este, bunăoară, proiectul Codului de contencios administrativ, în jurul căruia au apărut mai multe incertitudini. În acest sens, dl Dirk Mirow a menţionat: „Noi nu vom exporta ceea ce Moldova nu doreşte. Trebuie ca partea moldovenească să discute şi să se clarifice ce vrea să facă pentru a se mişca înainte”.