01. 02. 2013
Vineri, la Institutul Naţional al Justiţiei au avut loc discuţii publice privind măsurile de prevenire şi combatere a corupţiei introduse în pachetul legislativ de punere în aplicare a Strategiei de reformare a sectorului justiţiei. Evenimentul a debutat cu alocuţiunile rostite de dnii Vladimir Grosu, viceministru al Justiţiei, şi Richard Grawey, director ABA/ROLI Moldova.
În cadrul mesei rotunde au fost prezentate proiectul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (raportor: Lilia Ioniţă, şef-adjunct al Direcţiei elaborare a actelor normative a Ministerului Justiţie, secretar al grupului de lucru pentru elaborarea pachetului de legi) şi proiectul Legii privind testarea integrităţii profesionale (raportor: Corneliu Gurin, expert AO „ADEPT”, membru al grupului de lucru), precum si opiniile instituţiilor interesate şi ale experţilor străini pe marginea acestora.
Proiectul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative prevede un şir de modificări ce ţin de: stabilirea interdicţiei pentru comunicarea în afara procesului judiciar a judecătorului cu participanţii la proces şi alte persoane terţe (art. I); stabilirea obligativităţii testării la poligraf a candidaţilor la funcţiile de judecător şi procuror; includerea în Codul penal a unei norme noi care instituie „confiscarea extinsă” (art. 106/1); revizuirea sancţiunilor din Codul penal pentru infracţiunile de corupţie; introducerea unei noi componente de infracţiune „Îmbogăţirea ilicită”.
Unul dintre obiectivele principale ale proiectului Legii privind testarea integrităţii profesionale constă în prevenirea corupţiei în cadrul activităţii organelor de drept şi al sistemului de autorităţi publice care funcţionează în Republica Moldova şi sunt expuse unor riscuri sporite de coruptibilitate. La elaborarea proiectului respectiv s-a ţinut cont de jurisprudenţa CEDO în materie şi de experienţa Ungariei, României, Cehiei, unde procedura de testare a integrităţii profesionale este deja implementată.
Experţii Consiliului Europei, instituţiile de drept şi organizaţiile neguvernamentale au formulat un şir de obiecţii şi propuneri de îmbunătăţire a proiectelor prezentate. Ele vor fi luate în cosiderare la redactarea finală a proiectelor de legi.