24. 05. 2013
Pe 23 mai, la Institutul Naţional al Justiţiei a avut loc, în colaborare cu Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (NORLAM), seminarul cu genericul „Activitatea specială de investigaţii”. Ciclul de instruiri cu această tematică a fost început în decembrie anul trecut, seminarele fiind organizate în corespundere cu prevederile Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016 şi a Planului de acţiuni în vederea implementării Strategiei.
Scopul acestor instruiri rezidă în asimilarea de către participanţi – judecători, procurori şi ofiţeri de urmărire penală – a cunoştinţelor temeinice în domeniul activităţii speciale de investigaţii, interpretarea şi aplicarea corectă a prevederilor noii legi privind activitatea specială de investigaţii şi ale Secţiunii a 5-a din titlul IV, capitolul III al Codului de procedură penală, modificat anul trecut.
În prima parte a zilei, prezentările au fost făcute de către experţi norvegieni: Marit Evjemo, procuror public, Bjorn Larsen, procuror, Torolv Groseth, judecător, şi Harald Ciarlo, avocat. Dumnealor au relatat despre experienţa şi practica autorităţilor norvegiene în domeniul activităţii speciale de investigaţie, măsurile speciale de investigaţii prin prisma articolului 8 al Convenţiei europene a drepturilor omului, precum şi măsurile speciale de investigaţii din perspectiva unui avocat.
Experţii naţionali – Alexandru Lozan, şeful Secţiei control al activităţii operative de investigaţii şi asigurare a regimului secret din cadrul Procuraturii Generale, Veaceslav Didâc, procuror detaşat, Director executiv adjunct al INJ, şi Ghenadie Nicolaev, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, au vorbit în a doua parte a seminarului. Printre temele abordate de ei se numără Măsurile speciale de investigaţii şi temeiurile pentru efectuarea lor, Problematica implementării noilor prevederi ce ţin de activitatea specială de investigaţii, Efectuarea măsurilor speciale de investigaţii în cadrul urmăririi penale, Procedura de autorizare şi contestare a măsurilor operative de investigaţii.
Un alt grup de participanţi audiază acest curs de instruire azi, 24 mai.
Tot joi, s-a desfăşurat seminarul pentru judecători, intitulat „Gestionarea dosarelor şi respectarea regulilor cu privire la amânarea examinării cauzelor”.
În calitate de formatori au fost invitaţi Raisa Botezatu, judecător CSJ în demisie, Tatiana Ciaglic, şefa Secţiei e-transformare, e-instruire, e-tehnologii informaţionale de la INJ, şi Bjorn Larsen, procuror, expert NORLAM. În cadrul cursului au fost audiate subiecte precum
- Standarde internaţionale privind gestionarea dosarelor penale în instanţă,
- Cadrul legal naţional ce reglementează gestionarea dosarelor penale în instanţă, amânarea judecării acestora şi practica judiciară,
- Studiul analitic privind judecarea cauzelor de trafic de persoane,
- Proiectul privind introducerea şedinţelor de judecată consecutive. Programul integrat de gestionare a dosarelor în ajutorul administrării fluxului de dosare,
- Eficienţa procesului de pregătire şi desfăşurare a şedinţelor de judecată în cauzele penale din Norvegia. Practici de amânare a şedinţelor de judecată.