Continuă seminarul subregional „Dezvoltarea respectului pentru proprietatea intelectuală”

03. 11. 2016

Astăzi și mâine, la Institutul Național al Justiției își desfășoară lucrările seminarul subregional „Dezvoltarea respectului pentru proprietatea intelectuală” destinat reprezentanților sistemului judecătoresc. Evenimentul este organizat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale în cooperare cu Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Institutul Național al Justiției și Oficiul European de Brevete. Organizatorii seminarului și-au pus drept scop promovarea și dezvoltarea respectului pentru proprietatea intelectuală.

Gazda conferinței, Diana Scobioală, Directorul Institutului Național al Justiției, a salutat participanții, subliniind că anul curent va fi instituit un modul de instruire în acest domeniu în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. ,,Mă bucur că avem aceeași concertație, același consens pentru un ciclu complet de instruire a judecătorilor și procurorilor în domeniul respectării proprietății intelectuale. În cadrul Republicii Moldova sistemul judiciar se confruntă cu diverse provocări în domeniu și este absolut necesar un screening al practicii juridicitare și o cercetare asupra unificării practicii judiciare”, a spus Diana Scobioală.

Octavian Apostol, Director general a Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, referindu-se și la participanții străini a calificat evenimentul ca fiind unul de valoare internațională, dar a menționat: ,,În cadrul sistemului național de proprietate intelectuală, nu doar instituția pe care o reprezintă, ci și Serviciul Vamal, Procuratura, Ministerul Afacerilor Interne și sistemul național de justiție - toți avem menirea de a asigura o protecție sporită a drepturilor de proprietate intelectuală”.

În sesiunea de deschidere a conferinței au mai vorbit Xavier Vermandele, consilier juridic principal în Secţia dezvoltarea respectului pentru proprietatea intelectuală a Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (Geneva) și Vasile Plămădeala, consilier pe probleme de comerț în Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Din agenda seminarului, menționăm subiectele: Abordarea echilibrată a respectării drepturilor de proprietate intelectualăCadrul juridic internaţional (Acordul TRIPS) şi cadrul juridic al Uniunii Europene privind respectarea DPIEvoluţii în jurisprudenţa legislaţiei privind mărcile şi dreptul de autor, dar și panelul de discuții Provocări în materie de protecţie a proprietății intelectuale prin intermediul instanţelor de judecată

Din Republica Moldova, la seminar susțin două sesiuni Ala Cobăneanu, judecător la Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova - Practica instanţei judecătoreşti în cazurile DPI – practica Republicii Moldova și Patricia Bondaresco, specialist coordonator în Secţia asistenţă juridică şi înregistrare contracte din Direcţia juridică a AGEPI - Rolul titularilor de drepturi în asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală din perspectiva autorităţilor publice.

La eveniment participă reprezentanți de la Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale, Oficiul European de Brevete, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Cutea Supremă de Justiție a Republicii Moldova, Institutul Național al Justiției, Curtea de Apel Chișinău, Procuratura Generală, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Consiliul Concurenței, Agenția pentru Protecția Consumatorilor, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Pentru aprofundarea cunoștințelor în domeniul proprietății intelectuale, Academia Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (Geneva, Elveția) a pus la dispoziția tuturor doritorilor un curs teoretico-practic la distanță, prin intermediul Internetului (www. Wipo.int/academy).