Continuă instruirea consilierilor de probaţiune

05. 08. 2014

Conform Planului calendaristic de formare continuă pentru consilierii de probaţiune pentru semestrul II al anului 2014, Institutul Naţional al Justiţiei a lansat  azi, 5 august, un şir de instruiri pentru această categorie de beneficiari în vederea dezvoltării competenţelor lor profesionale.

La primul seminar din al doilea semestru, consacrat probaţiunii presentenţiale, au participat 14 consilieri de probaţiune, care au fost instruiţi de către formatorul Sergiu Mărgărint, şef adjunct al Oficiului Central de Probaţiune. Audienţilor le-au  fost prezentate primele activităţi de asistenţă şi consiliere psiho-socială care sunt acordate persoanei aflate în conflict cu justiţia, şi anume – în etapa urmăririi penale sau în procedura de judecată până la pronunţarea şi intrarea în vigoare a sentinţei, metodele şi tehnicile de colectare a datelor în perioada întocmirii referatului presentenţial în privinţa minorilor sau adulţilor, inclusiv problemele cu care se confruntă consilierii de probaţiune în activitatea lor cotidiană.
 
Referatul presentenţial de evaluare psihosocială a personalităţii reprezintă un document scris, redactat de către consilierul de probaţiune la solicitarea organului de urmărire penală, a procurorului sau a instanţei de judecată. Acesta conţine date despre persoana bănuitului, învinuitului sau inculpatului, despre comportamentul şi mediul familial, precum şi evaluarea riscului de recidivă şi a riscului pentru siguranţa publică. La elaborarea referatului presentenţial, consilierul de probaţiune trebuie să ţină cont de următoarele principii: al confidenţialităţii, nedescriminării, apropierii, ajutorului imediat şi al oportunităţii.
 
În cadrul seminarului a fost discutată şi analizată structura referatului presentenţial de evaluare psihosocială, care trebuie să cuprindă şase capitole:
 
-          introducere;
-          surse de informaţii;
-          date privind personalitatea bănuitului, învinuitului sau inculpatului;
-          date privind comportamentul bănuitului, învinuitului sau inculpatului;
-          factorii care influenţează sau pot influenţa conduita generală a persoanei pentru care a fost solicitată întocmirea referatului;
-          perspectivele de reintegrare în societate.
 
În a doua jumătate a anului curent, Institutul Naţional al Justiţiei preconizează organizarea altor câteva seminare destinate consilierilor de probaţiune: „Coordonarea pedepselor comunitare alternative detenţiei”, „Parteneriate centrale şi locale în activitatea de probaţiune”, „Probaţiune presentenţială: noi tehnologii în practică”, „Activitatea de probaţiune cu grupurile vulnerabile”, „Specificul sistemului de justiţie pentru copii şi consolidarea sistemului de probaţiune juvenilă”, „Monitorizarea executării pedepsei cu muncă neremunerată în beneficiul comunităţii”, „Probaţiune postpenitenciară”. Acestea se vor desfăşura la Chişinău, Cahul şi Bălţi.