Reacţia socială faţă de infracţionalitate, de-a lungul timpului, a cunoscut forme de manifestare care au generat ideea tendinţei moderate – probaţiunea. Complexul de activităţi ca evaluarea, asistenţa, consilierea psihosocială şi supravegherea în comunitate a persoanei în conflict cu legea penală , stabilite în baza legii, au scopul de a integra inculpatul în societate şi de a proteja comunitatea de riscul recidivei.
Despre problemele practice întâlnite în sistemul de probaţiune juvenilă şi cum poate fi consolidat acest sistem consilierii de probaţiune au discutat în cadrul seminarului de ieri, organizat de Institutului Naţional al Justiţiei.
Formatorul cursului de perfecţionare continuă a fost Igor Sandu, şef-adjunct al Direcţiei monitorizare a activităţii de probaţiune. Dânsul a definit principalele concepte ce ţin de probaţiune, în special - de cea presentenţială, aceasta fiind faza în care se desfăşoară primele activităţi de asistenţă şi consiliere psiho-socială, acordate persoanei aflate în conflict cu sistemul de justiţie. Anume atunci cauza se află la etapa de urmărire penală sau în procedură de judecată, până la pronunţarea şi intrarea în vigoare a sentinţei. În acest sens, au fost abordate rolul consilierului de probaţiune, informaţia solicitată de către procurori şi judecători în referatele presentenţiale şi procesul de evaluare psiho-socială. Necesitatea întocmirii referatului presentenţial este marcată de caracterul consultativ pentru organele de urmărire penală şi instanţele de judecată. Referatul de evaluare este instrumentul prin care serviciul de probaţiune comunică cu instanţa.
Referatul de probaţiune, prin conţinutul său, influenţează sentinţa, stabilirea pedepsei, executarea pedepsei.
Un subiect aparte, care a implicat participarea activă a audienţilor, a fost determinarea metodelor şi tehnicilor de colectare a datelor în situaţia întocmirii referatului presentenţial în privinţa minorilor. Documentarea este o metodă distinctă de evaluare a clientului şi un proces care se desfăşoară pe toată perioada de instrumentare a cazului. În plus, observaţia, întrevederea, interviul, convorbirea telefonică au roluri determinative în soluţionarea cazurilor. Aceste metode, aplicate de consilierii de probaţiune pe parcursul instrumentării cazului, reprezintă un continuu proces de evaluare, din momentul înregistrării unei solicitări şi până la închiderea cazului.
Participanţii la seminar au făcut referire şi la activităţile de asistenţă şi de consiliere - totalitatea măsurilor orientate la integrarea beneficiarilor în societate, dar şi la cadrul etic în care se desfăşoară relaţia profesională dintre consilierul de probaţiune şi persoana pentru care s-a solicitat întocmirea referatului, el cuprinzând principii şi valori specifice, dezvoltate în cadrul activităţii de probaţiune.
Menţionăm că formarea continuă a consilierilor de probaţiune privind consolidarea sistemului de probaţiune va fi tratată şi în alte 2 regiuni ale ţării, unde vor participa consilierii de probaţiune din afara municipiului Chişinău. Pe 1 august curent, instruirea va avea loc la Bălţi, iar pe 8 august – la Ceadâr-Lunga.